Tota l’atenció política i mediàtica d’aquesta passada Diada del País Valencià estava fixada sobre la processó institucional del matí i els possibles incidents que podien esclatar amb el canvi de colors de l’Ajuntament de València. Durant molts dies s’havia estat especulant -amb amenaces incloses- si el nou alcalde podria fer el recorregut amb tranquil·litat o si bé les masses enfurismades de valencians impedirien el pas de la Reial Senyera després dels canvis introduïts en la processó pel nou govern municipal, que, des de la dreta, s’han titllat d’agressió a la tradició.
El cert és que un imponent desplegament policial va impedir que els blavers i els altres grups d’extrema dreta alteraren l’ordre de manera significant, amb registres i confiscacions d’objectes a les entrades de la plaça del País Valencià i amb un acompanyament intens del seguici institucional i també dels col·lectius d’esquerres que participaven en la marxa (Compromís, Lambda, extreballadors de RTVV, etc.).
L’absència d’incidents destacables, però, no va tapar la gran anormalitat de la jornada matinera, que no és altra que la desfilada amb total impunitat dels grups d’extrema dreta locals. Així, com cada any, el GAV (que ha reivindicat accions terroristes dels anys 80 contra organitzacions i personalitats d’esquerres), Espanya 2000 o el MSR van poder marxar en la processó darrere de les autoritats. Per a molts d’aquests grups, el 9 d’Octubre de matí és una de les principals cites anuals per visibilitzar-se i reivindicar el seu discurs espanyolista, xenòfob i feixista. L’any passat fou especialment polèmic per la impunitat que hi van mostrar, amb càntics d’enaltiment de l’assassinat de Guillem Agulló, entre altres perles.
Però enguany aquesta anormalitat ha començat a corregir-se un poc. Per primera vegada en molts anys, un grup nombrós d’antifeixistes acudiren a la processó del matí per plantar cara als ultres. Així, vora dos centenars de persones se situaren al principi del recorregut per esperar el pas dels feixistes, i els reberen amb crits de “Fora feixistes dels nostres barris” o “Refugiades, benvingudes”. Per la seua banda, els ultres respongueren amb salutacions nazis i insults varis, visiblement alterats per una presència que amenaçava la seua impunitat. Un fort cordó policial va impedir qualsevol enfrontament físic, però això no va impedir que els ultres amenaçaren de “visitar” els antifeixistes per la vesprada. Val a dir que les comitives d’aquests grups ultres foren enguany menors que en anys anteriors.
Manifestació de la vesprada
La manifestació de la vesprada va transcórrer també sense pràcticament incidents i, a diferència de l’any passat, la presència de provocadors i feixistes al llarg del recorregut fou escassa. Els altercats més destacats es visqueren abans del començament de la mateixa, quan la policia va identificar un jove antifeixista en aplicació de la llei mordassa alhora que va confiscar els pals de bandera de l’esquerra independentista. Hi hagué moments de tensió amb espentons entre manifestants i policia, que estava notablement nerviosa, però amb directrius clares perquè la tensió no anara a més.
Un cop començada la manifestació, l’esquerra independentista i la plataforma antifeixista van congregar el bloc més nombrós, tot i que l’afluència fou menor que altres anys, no només per la coincidència d’un llarg pont, sinó també perquè enguany s’han multiplicat les celebracions arreu del País Valencià. Els lemes triats per a la manifestació d’enguany foren “La lluita és l’únic camí”, “Ni guerra entre pobles, ni pau entre classes” i “800 anys després, refugiats benvinguts”.
Després d’una aturada davant Delegació del Govern espanyol per llegir un manifest reclamant l’acollida de refugiats, tant l’esquerra independentista com el bloc antifeixista acabaren la manifestació amb un acte polític al Palau de Justícia, rodejats per un fort dispositiu policial.