L’Aplec Modernista Vallesà agafa el relleu del del Sénia i presentarà el disc Modernisme per a la mainada

Els aplecs modernistes van creixent any rere any, estenent-se per les nostres comarques. Malgrat no ser actes multitudinaris, més aviat al contrari, estan oberts a tothom i tenen un caràcter que és alhora casolà, elegant i fraternal. Aquests aplecs són punts de trobada de seguidors de l’escena “seixantera” i modernista d’arreu dels territoris de parla catalana en què es troben per a compartir la passió per una escena i difondre els sons arrelats a casa nostra amb l’essència i el regust de l’Anglaterra dels anys seixanta.

Aquest proppassat més de setembre (els dies 6 i 7) començava amb la segona edició de l’Aplec Modernista del Sénia, amb les localitats de la Sénia (el Montsià) i Vinaròs (el Baix Maestrat) com a seus centrals de l’esdeveniment. Aquest Aplec presenta la particularitat d’estar emmarcat en dues localitats dividides institucionalment, una al País València i l’altra, al Principat, amb el riu Sènia com a nexe d’unió i no de divisió, tal com ho valoraven els seus organitzadors. En l’aplec senienc hi hagué escuterada, dinar de germanor i diverses sessions de discjòqueis; una amb música dels anys 60 cantada en català, a càrrec dels Selectors Badabadoc, i l’altra, amb el Northern Soul i british rock dels anys 60 com a element principal a càrrec de diversos dj vinguts d’arreu dels Països Catalans. També hi va haver actuacions en directe, com ara la del grup tarragoní Los Glosters, que presentaven el seu nou treball Gritos (Cliffor Records).

Quan encara no haurà passat un més de la celebració de l’aplec senienc, arribarà el torn d’una de les trobades més veteranes, l’Aplec Modernista Vallesà, que enguany tindrà lloc per sisena vegada i que tindrà com a punt de trobada el Centre Ateneu Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui. Com a principal novetat l’Aplec Vallesà ha organitzat tots els seus actes per al diumenge 6 d’octubre, sense cap mena d’activitat nocturna; al matí hi haurà la tradicional eixida escuterista, amb les Vespa i Lambretta, que tindrà com a punt de partida el Parc dels Catalans de Terrassa; a continuació hi haurà un “Guateque Vermut Familiar” a l’ateneu, on tindrà lloc un dels plats forts de la jornada: la presentació del 6é treball confeccionat pels Selectors Badabadoc.

Modernisme per ala mainadaAmb el nom Modernisme per a la mainada, aquests discjòqueis han fet un recull de temes de la dècada de 1960 dedicats als més joves, amb presència del Soul, R&B, Beat etc. tot en clau catalana i interpretat generalment per grups de nens com puguen ser Els Xipis, grup format per nenes l’any 70 a les files dels segells Concèntric i Edigsa, que feia adaptacions i versions de noms com Josep Maria Espinàs o Pau Riba.

A continuació del vermut vindrà el dinar de germanor i la presentació del llibre 40 mods de les nostres terres (Editorial Base) a càrrec del seu autor, el senienc Robert Abella, qui presentarà el seu segon treball literari després de Mod Revival: Historia de un renacer (Lenoir). En 40 mods Robert Abella exposa 40 exemples de xics i xiques d’arreu de les comarques dels Països Catalans, de diferents edats i amb interpretacions i visions diferents de viure el moviment Mod, tots ells fascinats pel Soul, pel R&B i per altres sons negres de la dècada del 1960, tot coincidint en una visió creativa i individualista de la seva existència.

Per enfilar la recta final de l’Aplec Vallesà, el col•lectiu Tiempos Modernos de Granollers i Magrio Town, de Terrassa, es posaran davant dels plats. A més a més, l’ateneu serà decorat amb imatges d’època i portades mítiques dels treballs en català de gent com Lita Torelló, Bruno Lomas, Teté Montoliu, Els Dracs etc.