La detenció a Barcelona el divendres 22 d’octubre de Marina Sagastizabal, en el marc d’una onada de detencions fetes per la Policia Nacional espanyola dirigida per l’Audiència ‘Nacional’ espanyola contra la joventut independentista basca, ha estat denunciada en dos comunicats fets públics aquest divendres, del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, així com de l’Assemblea de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB, facultat on estudia Sagastizabal.
En els comunicats, el SEPC i l’Assemblea de Polítiques han reclamat la immediata posada en llibertat de la Marina, així com de tots els detinguts, i han reclamat a la UAB i a la comunitat universitària que defensin els drets elementals de al seva alumna. També han denunciat la llei de partits, pel seu caràcter antidemocràtic, la llei anomenada ‘antiterrorista’, que permet la incomunicació i la reiteració sistemàtica de la tortura a mans de les forces de seguretat espanyoles, i l’Audiència ‘nacional’, com a tribunal d’excepció. Igualment han reclamat “L’obertura d’un procés de pau a Euskal Herria, absent de qualsevol tipus de violència, que permeti accedir d’una vegada al poble basc a un escenari on totes les opcions polítiques puguin ser materialitzades en igualtat de condicions”. Des del moviment juvenil, CAJEI i Maulets també han emès un comunicat conjunt denunciant l’operació policíaca.
Les detencions, similars a les dels darrers mesos contra militants bascos de diferents organitzacions polítiques com Batasuna, Askapena, o Ekin, van ser fetes per raó exclusiva de la militància política independentista dels joves, i van ser presentades pel ministeri de l’Interior espanyol com una mostra de la seva intransigència i de la decisió de mantenir l’antidemocràtica persecució d’idees. El govern manifesta així una voluntat de seguir vulnerant els drets polítics, civils i humans. ignorant l’aposta de l’esquerra independentista per una resolució democràtica del conflicte, així com les peticions dels mediadors i observadors internacionals d’obrir camins a la pau i la democràcia avui absents al País Basc per la imposició de l’Estat.
El govern del PSOE ha tornat a justificar la persecució ideològica parlant de la ‘desarticulació’ de l’organització política juvenil Segi, que identifica com a “entorn” de l’organització armada ETA, i amb la lluita al carrer, una acusació tant usual com mancada de la més mínima credibilitat, a mesura que la totalitat dels detinguts en aquestes operacions ho són per les seves activitats i militància exclusivament polítiques. La literatura de propaganda del ministeri de Rubalcaba, tanmateix, ha estat repetida i difosa acríticament pels principals mitjans de comunicació espanyols i catalans, sense cap contrast ni interès en explicar la realitat..