La multinacional nord-americana Lear Corporation ha anunciat el tancament de la planta que l’empresa té a Roquetes (el Baix Ebre). La planta, dedicada a la fabricació de cablejats i equipament a per automòbil, que fa uns mesos ja va presentar un ERO de suspensió temporal de 120 dies per a tota la seva plantilla fins a final d’any, finalment tancarà deixant així 518 persones sense feina.
L’empresa ha justificat el tancament per l’actualització del model 95 de Saab i la “baixa demanda” del model 93, part dels quals es feien a la planta. Cosa que hauria suposat una davallada en la càrrega de feina i una disminució d’ingressos. Tot i això, l’empresa ha reconegut el trasllat de la producció que es feia a Roquetes cap a una planta a Hongria. La multinacional conservarà encara als Països Catalans a planta de Valls (Alt Camp) amb gairebé un miler de treballadors.
Lear ja va protagonitzar un altre cas sonat en tancar la seva planta a Cervera l’any 2002, acomiadant un miler de treballadors, en un any en què havia obtingut 126 milions de Dòlars de benefici. La producció aleshores fou traslladada a Polònia, que just estava a punt d’entrar a la UE. Fou un dels primers casos de deslocalització d’una onada que des d’aleshores no ha fet més que creixer, a mesura que més i més empreses -moltes de les quals, com la mateixa Lear a Cervera, havien obtingut avantatges, privilegis fiscals i fins i tot terrenys, i pagaven uns dels sous més baixos del metall a tot l’estat- traslladaven la producció a altres països amb salaris més baixos i pitjors condicions laborals. En el cas de Cervera, a més, poc abans d’anunciar el tancament l’empresa va vendre part dels seus equips a una altra companyia, en el que es considera una operació liquidació d’actius premeditada, presentant després el tancament per sorpresa, que el govern acceptà com un fet inevitable