L’EI reivindica la nació completa i la desobediència per a assolir un canvi real

La convocatòria de la Comissió 9 d'Octubre posa el focus en les properes eleccions

La manifestació que cada any recorre els carrers de València el 9 d’Octubre ha completat el seu recorregut amb dues apostes diferents de canvi per al País Valencià. D’una banda, la Comissió 9 d’Octubre ha marxat amb l’horitzó del darrer diumenge del mes de maig de 2015: aquest dia tindran lloc les eleccions autonòmiques i locals i gairebé totes les enquesten apunten una pèrdua de la majoria absoluta del Partit Popular a les Corts valencianes, cosa que podria posar fi a 20 anys de domini de la dreta espanyolista en la Generalitat. Per la seua banda, l’Esquerra Independentista ha fet una aposta per la desobediència com a única via per a assolir el canvia real als Països Catalans.

A la possibilitat del fi de cicle polític ha apel·lat la Comissió 9 d’Octubre -entitat coordinada per Acció Cultural del País Valencià, on participen els principals partits i les organitzacions catalanistes i d’esquerra parlamentària-, organitzadora de la marxa tradicional. La Comissió ha triat com a lema de la convocatòria d’enguany “Fem possible el canvi al País Valencià”, en clara al·lusió a la propera contesa electoral.

La manifestació de hui ha aplegat unes 4.000 persones. El fet que l’endemà de la Diada fóra divendres, amb la possibilitat de fer pont en molts llocs de treball, ha contribuït a la baixa afluència, si bé el clima de mobilitzacions de la ciutat de València està bastant lluny del que hi havia dos o tres anys enrere.

 

L’EI, per la transformació, no pel canvi

De la seua banda, el bloc de l’Esquerra Independentista ha marxat amb el lema “Per canviar-ho tot: Desobeïm”, formant un bloc de més de 500 persones. El manifest unitari per a aquesta diada, llegit en l’acte polític final per la militant d’Endavant (OSAN) Natàlia Pons, ha denunciat la “urgència social” que es viu al País Valencià, si bé la solució que es proposava s’allunya de la via institucional: “Hem de tindre clar que la batalla pels nostres drets es juga fonamentalment a les nostres aules, als nostres llocs de treball, a les nostres places i carrers”.

L’altre parlament de l’acte polític independentista ha sigut llegit per Màrius Fullana, coordinador de les AMPA de Burjassot, qui ha fet referència a les lluites per l’ensenyament públic que estan produint-se als Països Catalans, amb menció especial a la de l’Assemblea Docent de les Illes Balears o la del col·legi Joan de Ribera de Burjassot. De la seua banda, en acabar la manifestació de la Comissió 9 d’Octubre, Vicent Mifsud, qui fóra president del Comité d’Empresa de RTVV, ha llegit el manifest final. No debades, la reapertura de Canal 9 és una de les principals promeses dels partits que aspiren a rellevar el PP a la Generalitat Valenciana.

 

Provocacions del blaverisme i presència nazi al matí

Si bé no hi ha hagut cap incident destacable (en el moment de tancar aquesta crònica ha arribat informació d’una possible agressió a dues manifestants en acabar la marxa), al llarg de tot el recorregut s’han produït nombroses provocacions per part de grupuscles blavers que no han pertorbat el desenvolupament de la manifestació. A més a més, en la processó cívica del matí hi ha hagut presència de militants d’extrema dreta, i s’hi han pogut veure creus gammades i cèltiques. L’any passat la presència de l’extrema dreta al matí ja va ser destacada sense que això provocara cap reacció per part del Consell.