Les biblioteques del País Valencià, les grans oblidades

Les biblioteques públiques valencianes tornen a l’estricta actualitat cultural i ho fan a mercè de noves reduccions pressupostàries que les situen en una espiral d’abandonament i marginació força preocupant. Ajuntaments i regidories de Cultura ja han denunciat en altres ocasions la mancança de fons suficients dels arxius públics, a causa de les escasses dotacions econòmiques que la Conselleria de Cultura hi destina.

Tot i que res no és nou, la notícia ha tornat a posar sobre el tapet la gestió de la Generalitat Valenciana envers l’habitud lectora: la tisora, enguany, costarà als centres bibliotecaris una pèrdua de 80.000 euros en ajudes pel foment de la lectura respecte de l’any anterior.


En concret, la partida ha quedat en 71.000 euros que hauran de repartir-se més de 400 centres de lectura situats arreu del País Valencià.

Trinidad Miró, la polèmica consellera de Cultura (va dir que deu anys de la mort de l’Ovidi eren massa pocs per retre-li un homenatge), ha defensat la retallada tot emmarcant-la en l’ordre d’Economia de rebaixar les inversions dels departaments en plena crisi econòmica. El cert és que han minvat de manera considerable els diners cap al suport a la lectura, però les reduccions no són tan dràstiques pel que fa al suport a la indústria editorial. Les biblioteques valencianes utilitzen les partides de la Generalitat per finançar activitats diverses com presentacions de llibres, xerrades i taules rodones amb els escriptors, conta-contes… Si la quantitat de pressupost que rebien per cobrir això ja era de per sí ben minsa, amb la reducció de la partida d’enguany, el panorama no és precisament esperançador.

La importància del foment de la lectura agafa especials consideracions si atenem a les xifres de lectura al País Valencià. Fa uns mesos, la mateixa consellera Miró va fer-se ressò dels resultats d’un estudi que situava en el 54,7% l’índex de lectors a terres valencianes durant 2008. Això significa un retrocés de 0,9 punts respecte de 2007, i el retrocés va en augment any rere any. Segons aquestes dades, el País Valencià estaria situat en la mitjana estatal pel que fa a habitud lectora i compra de llibres.

Altres retallades
No només la lectura s’ha vist amenaçada amb les retallades pressupostàries realitzades des del despatx de Trinidad Miró. També els museus han vist reduïdes les seues ajudes. L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) ha rebut dos milions d’euros menys que el 2008, ha passat de 13,7 a 11,5 milions. Com no, la universitat pública és un dels altres àmbits més maltractats. La reducció d’un 25% en el finançament de les universitats valencianes el 2009 posa en èmfasi la històrica reivindicació de la institució acadèmica sobre una major atenció econòmica.