Frêche ja és conegut arreu de la regió i a Catalunya Nord en particular pels seus propòsits fora de to sobre els catalans i racistes en altres ocasions
Els passats 14 i 21 de març es van celebrar a les 22 regions -més les quatre regions d’ultramar- de l’Estat francès el primer i el segon torn de les eleccions regionals. Eleccions que han servit per renovar els membres dels consells regionals respectius, i en concret els 67 de la regió Llenguadoc-Rosselló en la qual està inclós el departament dels Pirineus Orientals.
Unes eleccions per a testar el moment de Sarkozy
Arreu de l’Estat els comicis s’han vist com una forma de sospesar el moment polític del govern Sarkozy, a mig camí de les properes eleccions presidencials. El Parti Socialiste amb Martine Aubry al capdavant ha vist aquestes eleccions com una forma de confirmar el seu poder en l’àmbit regional (només dues regions estaven en mans de l’UMP fins ara: Còrsega i Alsàcia) però alhora de confirmar la progressiva reconstrucció de l’oposició que des de la derrota de Jospin encara no ha retrobat el seu lloc.
El primer torn, va ser marcat sobretot per una altíssima abstenció, concentrada principalment en l’electorat de la dreta majoritària. Una desafecció dels votants de l’UMP que també s’ha traduit per un retorn de vots cap a l’extrema dreta del Front National. Aquests dos fenomens es podrien explicar, pel que que s’ha anomenat “ l’obertura “ del govern cap a l’esquerra, o millor dit la integració de polítics importants de l’oposició al mateix govern de Sarkozy que hauria desagradat als votants més afins al discurs basat en la inseguretat. A aquest descontentament cal afegir el poc coneixement que tenen els electors de la divisió administrativa regional, que és la més recent a l’Estat francès i de la qual s’ignoren moltes de les competències.
El primer torn de les eleccions ha servit doncs a Sarkozy per comprovar els límits de l’estratègia “ d’obertura “ però també per valorar l’eficàcia d’una candidatura de dretes unificada sota les sigles de l’UMP. En canvi, l’oposició al govern s’ha presentat sota llistes diverses que han permés una unió de forces entre els dos torns. Aquesta agrupació electoral s’ha fet a nivell estatal entre el Parti Socialiste i la nova agrupació Europe Écologie sorgida a les últimes eleccions europees, que compta amb José Bové, Daniel Cohn-Bendit i que a la majoria de regions ha superat el 10% necessari per a mantenir-se al segon torn.
Llenguadoc-Rosselló, una de les regions amb polèmica
La regió del Llenguadoc-Rosselló ha estat una de les més marcades per la polèmica durant la campanya electoral. El president sortint Georges Frêche, elegit per la majoria socialista al consell de la regió, va ser expulsat del seu partit. Frêche ja era conegut arreu de la regió i a Catalunya Nord en particular pels seus propòsits fora de to sobre els catalans i racistes en altres ocasions. Totes aquestes declaracions que havien indignat part dels ciutadans, han acabat amb la seva expulsió del PS, però en cap cas amb una renúncia per part seva, ni amb un refús de la seva política. Al contrari les eleccions han confirmat que malgrat les actuacions polèmiques de Frêche la seva llista es veia confirmada com la favorita des del primer torn.
Les altres llistes que s’oposaven a Frêche, han tingut poques opcions de fer-li front. Per una banda la llista oficial del partit socialista, dirigida per Hélène Mandroux va fer uns resultats molt dolents quedant-se amb poc més de 7% dels vots al primer torn, mentre que els seus possibles aliats d’Europe Écologie tampoc arribaven al 10% esperat. Una llista, la d’Europe Écologie que comptava amb una candidata d’ERC, i que havia incorporat la problemàtica nord-catalana en el seu programa, particularment amb la presència, en segona posició, de Pere Manzanares, important activista associatiu nordcatalà que ha destacat en la defensa de la llengua i la cultura catalanes.
A guache maintenant! -Front d’Esquerres que agrupava l’esquerra fora del PS (PCF, NPA…) i que segons havia anunciat Europe Écologie hauria sigut el seu aliat en cas de superar el 10%, tot just va arribar al 8,77%.
El resultat del primer torn va ser, doncs, eliminatori per a la majoria de petites llistes, incloses les que esperaven superar el 10% per poder fer aliances. La llista guanyadora, la de Frêche, només havia doncs de competir amb la llista de la majoria presidencial, i el Front National que es mantenia formant una triangular.
I el resultat ha estat el que tothom esperava. Frêche ha sortit vencedor i seguirà sent durant els propers quatre anys el president de la regió, però segurament amb canvis importants, ja que el partit socialista ja no serà al seu darrera.