Les esquelles fan aflorar l’assetjament rural

'Esquellada' a Camprodon. Foto: Adrià Costa/ElRipollès.infoEl mobbing rural ha esdevingut el tema informatiu del cap de setmana. El cas d’un eugasser que ha de precintar les esquelles del seu ramat a Llanars (el Ripollès) ha permès aflorar la situació crítica dels pagesos per l’acció d’habitants de segona residència intolerants, especuladors i plans de creixement urbanístics dels ajuntaments.

>> Galeria de fotos de “l’esquellada” a Camprodon (ElRipollès.info)

En Joan Moret no s’imaginava fa unes setmanes que el seu cas despertés la consciència sobre el problema del mobbing rural. Després d’aparèixer als mitjans comarcals va saltar als nacionals i la xarxa social Facebook ho va acabar d’amplificar. Les esquelles precintades de les seves eugues s’han convertit en poques setmanes amb el símbol de la denúncia del mobbing rural i de la negativa de convertir els pobles en ‘paradisos pels habitants de les segons residències.

Esquelles precintades

Joan Moret és un eugasser de Llanars que va precintar les esquelles del seu ramat ja que cinc o sis propietaris de segones residències es queixaven repetidament. Això ho feia cada any en època de cria -quan les eugues fan més soroll i se situen en un camp més proper al nucli urbà- però enguany s’ha plantejat deixar-ho de fer. I és que en transcendir el cas als mitjans els “urbanites” molestos amb les esquelles no ho van voler reconèixer.

El coordinador del sindicat Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) reconeixia que el cas de Moret no és pas assetjament rural. En tot cas “posa de manifest l’actitud intolerant que pot arribar a fer tancar granges i a convertir-se en autèntic mobbing”. Aquest sindicat juntament amb l’Associació de Criadors d’Eugues del Ripollès -presidida per Joan Moret- van donar suport a “l’esquellada” convocada per un grup de joves de la Vall de Camprodon el passat dissabte.

De fet Moret ha patit un altre cas que ratlla l’assetjament. Tres persones de fora de la comarca han denunciat a l’Ajuntament de Camprodon la presència d’un dipòsit d’aigua per al bestiar que el ramader col·loca l’estiu a la muntanya de Sant Antoni. Les queixes són per un suposat “impacte visual”.

“Esquellada” per respectar el territori
Les esquelles s’han convertit en un símbol, tant del mobbing rural, com de la voluntat de mantenir el territori: “no és només el terra que trepitgem sinó també els conreus, els camins, les activitats econòmiques a què ens dediquem, els costums i les tradicions” s’explicava en la convocatòria d’una acció de protesta el passat dissabte. Acció en forma “d’esquellada”, com no podia ser d’altra manera, i que va reunir dos centenars de persones a Camprodon.

Un dels organitzadors, Patllari Rossell, mostra a L’ACCENT la satisfacció per l’èxit de l’acte malgrat la pluja del cap de setmana. També recorda la responsabilitat dels ajuntaments en el boom immobiliari. “Volem continuar el treball en aquesta línia, no només en la qüestió de l’assetjament rural, sinó en la lluita pel respecte del territori, de l’entorn i de la manera de viure” afegeix. Així mateix ha explicat que volen establir contactes amb altres casos similars, especialment de denúncies contra granges, que s’han anat coneixent aquests dies arreu del país.