La sisena convocatòria de vaga d’enguany a l’estat francès el passat dimarts 12 d’octubre ha generat un moviment de protesta continuada que planteja un pols a tot o res al govern Sarkozy. La voluntat del govern de retallar l’edat de jubilació dels 60 als 62 anys o dels 65 als 67 -segons si s’ha cotitzat el temps mínim o no-, ha posat en peu de guerra les organitzacions obreres.
En la vaga de dimarts van tornar a sortir al carrer milers de persones. Si bé en les anteriors mobilitzacions del 23 de setembre i del 2 d’octubre la premsa s’havia fet ressò d’un estancament del nombre de participants -i alguns interessadament començaven a vendre el discurs de l’estancament del moviment-, la vaga del 12 d’octubre desmentia totes aquestes previsions. Unes 20.000 persones van prendre els carrers de Perpinyà, es paralitzava bona part de l’activitat econòmica a totes les comarques i es feien crides a continuar les mobilitzacions de forma indefinida fins aconseguir la retirada de la reforma. Els estudiants entren en joc
En iniciar-se la jornada de dimarts, el liceu Aragó de Perpinyà aparegué blocat pels propis estudiants. Les barricades que impedien l’accés al centre foren fetes amb mobiliari manllevat de l’institut privat Bon Socors, que no secundava la vaga. Amb aquest gest simbòlic s’iniciava l’aparició dels estudiants de secundària en la lluita contra la reforma de les pensions. El mateix dimarts, els liceus Lurçat i Maillol de Perpinyà, i el Renouvier de Prada es sumaven al bloqueig dels centres iniciat pel liceu Aragó.
El dimecres 13 es feia la primera mobilització d’estudiants pels carrers de Perpinyà. Més de mig miler de joves arribaren fins la Prefectura, on llançaren ous contra la seva façana. El moviment cresqué de forma important l’endemà dijous, quan tots els liceus de Catalunya Nord foren bloquejats pels propis estudiants. D’aquests, 2.000 es mobilitzaren pels carrers de Perpinyà.
Bloqueig als transports
El sector del transport també s’ha sumat a les mobilitzacions bloquejant alguns dels punts neuràlgics per al funcionament econòmic. La mobilització ha apuntat directament als carburants, mitjançant vagues o alentiments de la producció en moltes refineries de l’estat francès, i també el bloqueig dels grans dipòsits de carburants.
A l’aglomeració de Perpinyà els treballadors han bloquejat les sortides de les cotxeres d’autobusos urbans. El funcionament dels trens també s’ha vist afectat per les mobilitzacions. Un altre dels sectors que ha bloquejat la seva activitat ha estat el de les oficines de recaptació. Moltes d’aquestes oficines es troben bloquejades per piquets i s’han erigit en un símbol que si no es reben prestacions per allò que es paga, es deixa de pagar.
Noves mobilitzacions
El dissabte 16 d’octubre una nova manifestació atreia més de 20.000 persones a Perpinyà altra vegada i bloquejava completament la ciutat. Les seccions sindicals dels grans àmbits de l’administració hi eren presents. També hi eren presents un gran nombre d’estudiants disposats a demostrar que no només es mobilitzen en dies d’escola. Tots els sindicats i tota l’oposició política des del centre-esquerra fins a l’esquerra revolucionària també hi eren manifestant la voluntat de seguir fins a fer retirar la reforma de les pensions. Davant la revifada del moviment, s’ha convocat una nova jornada de vaga general per aquest dimarts 19 d’octubre. Prèviament, el 18 d’octubre a la tarda els sindicats de la CGT de Catalunya Nord tenen previst realitzar una assemblea general per traçar l’estratègia a seguir.