El dissabte 12 de maig, a l’auditori Felip Pedrell de Tortosa, 400 persones assistiren a l’11a assemblea general de la Plataforma en Defensa de l’Ebre. Sobre la taula, el Pla de conca per al tram final de l’Ebre, aprovat per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), el passat 25 d’abril. Aquest polèmic pla ha estat rebutjat frontalment per tota la societat ebrenca (PDE, ajuntaments, …) així com per la Generalitat de Catalunya que també s’ha oposat clarament.
El mig miler de persones que assistiren a la reunió aprovaren dues línies de treball per als propers sis mesos. D’una banda es presentaran al·legacions a la proposta de cabal ecològic presentada per la CHE. En principi aquestes al·legacions seran de la PDE però la intenció és que poc a poc es vagen sumant altres entitats i col·lectius. Segons Manolo Tomàs: “els demanarem que durant el període de tramitació de sis mesos vinguen a tutelar i fer seguiment del Pla Hidrològic de conca de l’Ebre, que coneguen les Terres de l’Ebre, que s’entrevisten amb el ministre d’Agricultura i Medi Ambient, Arias Cañete, que vegen com funciona la CHE i com l’esborrany que hauria de seguir les normatives comunitàries no ho fa”.
Rebuig contundent de la societat ebrenca. / Què és el pla de la conca i el cabal mínim ambiental?
D’altra banda també s’iniciarà una campanya de recollida de signatures per a demanar la tutela de la Comissió Europea en el procés d’establiment del cabal ecològic del riu Ebre dins el Pla de Conca. L’objectiu és adreçar-se a la Comissió durant l’estiu i, per aquest motiu, la recollida de signatures només durarà un mes. A més la PDE convidarà les autoritats europees a conèixer les Terres de l’Ebre (TE) i el caràcter de la seua lluita. Pretenen així que la Comissió vetlle també pel compliment de la directiva marc d’aigües ja que des de la PDE temen que el govern central no ho respecte.
Tanmateix, i mentre dure el període d’al·legacions (6 mesos), la PDE no organitzarà cap mobilització. Després d’aquest període de temps de mig any, es convocarà una nova assemblea per decidir possibles accions i mobilitzacions. Així doncs a la 12a assemblea “es proposaran mobilitzacions a les Terres de l’Ebre, Principat de Catalunya i Europa per defensar el futur del riu, de les Terres de l’Ebre i el manteniment del Delta” ha exposat M. Tomàs.
Missatge contundent als polítics ebrencs
Finalment des de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) confien que, a diferencia de lluites anteriors, els partits polítics donen suport a la defensa de les TE. Així doncs valoren positivament el suport del govern principatí i dels ajuntaments ebrencs i insten a crear un front comú per combatre aquest Pla de Conca i les seues repercussions ambientals (regressió i enfonsament del Delta, salinització i contaminació de l’aigua…) i econòmiques (desenvolupament econòmic futur del territori). Joan Antoni Panisello, també portaveu de la PDE ha estat molt clar amb l’actitud ambigua dels partits polítics i els ha animat a “anar més enllà de les típiques proclames antitransvasistes “ I els hi demana que “enrocar-se al municipi no és fer territori. Deixeu les sigles i treballeu més pels ajuntaments, que el treball no el farà Barcelona”.
### Rebuig contundent de la societat ebrenca.
El cabal ambiental que proposa la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre CHE, s’ha trobat amb un rebuig total a les Terres de l’Ebre (TE). Si altres vegades la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) ha estat la única entitat que ha defensat clarament el riu Ebre, ara compta amb el suport dels ajuntaments ebrencs i del mateix govern de la Generalitat de Catalunya. Des de tots els àmbits es coincideix a afirmar que els 106`9 metres cúbics per segon de cabal mínim ambiental proposats per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) incompleixen la directiva marc d’aigua europea. Així doncs, l’ajuntament de Tortosa en un recent plenari aprovà una declaració unànime de rebuig, fins i tot amb el vot favorable del regidor del Partit Popular. A Deltebre, l’alcalde Gervasi Aspa, va afirmar recentment a premsa “sembla que primer es volen atendre els compromisos de les noves concessions i després determinar el cabal mínim. Per la seua banda, la Generalitat de Catalunya ha mostrat el rebuig al cabal ecològic proposat. En paraules de Lluís Recoder, conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder : “no tolerarem que es rebaixen artificialment els cabals ambientals del riu en el seu tram final per fer viable un transvasament de l’Ebre”. D’altra banda, Xavier Pallarés, delegat del govern a les TE va afirmar que “la proposta de la CHE preveu un cabals infinitament inferiors” en clara referència als cabals proposats per la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, i aprovats al Parlament, que distingeixen entre anys secs i humits amb una aportació d’entre 5305 i 12.783 hectòmetres cúbics anuals. I com ja ve sent habitual, la PDE ha estat qui ha parlat més clar. En roda premsa oferta el mateix dia que la CHE presentà la seua proposta (25 d’abril) ja alertaren que: “el cabal ambiental que ha anunciat la CHE suposa la mort legal del Delta”. De fet, la PDE criticà que l’òrgan regulador de la conca fins i tot haja rebaixat el règim del tram final de l’Ebre tot incorporant les concessions dels regants del Delta. Manolo Tomàs, portaveu de la PDE, acusa a la CHE d’haver plantejat un pla de conca “polític” i que per això s’han tingut presents els interessos de les comunitats de regants i d’altres sectors, tot preveient les concessions previstes en el Pacte de l’Aigua d’Aragó.
Què és el pla de conca i el cabal mínim ambiental?
Per directrius europees tots els rius han de tenir un cabal mínim ambiental que garantisca la conservació en bon estat de cada riu. Aquesta legislació és de compliment obligatori per a tots els estats membres de la CE. Al riu Ebre, aquest cabal el determina la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), que ha fixat un cabal ecològic que incompleix la directiva d’aigua europea. Aquesta directiva determina que primer s’ha d’establir el cabal ambiental mínim i després atendre demandes hídriques. Per tant, aquesta proposta de cabal ecològic de l’Ebre, que preveu el Pla hidrològic de conca és una agressió al territori ebrenc. La xifra metres cúbics per segon a la desembocadura no permetrà corregir els problemes ambientals de regressió i subsidència del Delta.
La proposta de la CHE de cabal ecològic per al tram final de l’Ebre, és inferior als 100 metres cúbics per segon del cabal mínim que fixava l’actual pla de conca. Definitivament ha proposat un cabal variable que oscil·la entre els 80 metres cúbics per segon i els 155 metres cúbics per segon. Per tant, la proposta situa un cabal mínim de mitjana de només 106,9 metres cúbics per segon, molt lluny també del règim hídric que havia aprovat la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, i que el Parlament de Catalunya va aprovar com a proposta pròpia. La nova proposta de cabals ecològics s’inclou en el Pla Hidrològic de Conca que queda lluny del règim defensat per la Generalitat i la PDE. Per últim destacar que la PDE denuncia l’avanç del transvasament de l’Ebre en forma de regadius planificats. Així doncs afirmen que el 75 % dels recursos que els pressupostos de la Generalitat preveuen invertir per aquest 2012 a les TE estan destinats a obres de regadiu, principalment el canal Xerta- Sénia. I Manolo Tomàs, portaveu de la plataforma, es força rotund quan parla del transvasament cap al País Valencià: “que no diguen mentides, s’està construint” I a tot això cal afegir les 300.000 noves hectàrees de regadius a Aragó (Pacte de l’aigua) i 125 .000 més a Catalunya, la construcció dels canals com el ja esmentat o el de Segarra-Garrigues (Segre cap a Barcelona) ,la nova modificació de la llei d’aigües, el “ Pacto Nacional del Agua”… fan que tothom sospite que aquesta proposta de cabal ambiental està feta a mida d’aquests i molts altres projectes.
<iframe class=”twitter-timeline-link” data-expanded-url=”http://youtu.be/9KvFJrqx6X8” height=”360” http:=”” loading=”lazy” rel=”nofollow” src=”http://www.youtube.com/embed/<a href=” target=”_blank” title=”http://youtu.be/9KvFJrqx6X8” width=”640”>9KvFJrqx6X8” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>