Tot just tres dies després que les vaguistes acordessin, no sense tensions ni discrepàncies, desocupar voluntàriament la botiga que és la seu permanent del Congrés Mundial de Mòbils (MWC, per les sigles en anglès), l’Ajuntament de Barcelona en renova l’oferta de conveni fins el 2023. Poc després, Telefónica fixa la data de la reunió per dijous 4 a les 12 h, al Col·legi d’Advocats de Barcelona.
Dimarts 2 de juny. Primer dia laborable després que les vaguistes marxessin de la botiga del MWC. Cinquant-setè dia de vaga indefinida. I tanmateix, les vaguistes hi tornen. La convocatòria és a les 8.30 h davant la botiga, protegida de plafons que en bloquegen la visió interior i rodejada d’agents de seguretat, alguns dels quals, hores després, parlaran tranquil·lament amb vaguistes, fins i tot interessant-se per l’estat de la qüestió. Fora de la botiga roman, això sí, els cartells superposats divendres passat durant la flashmob: Strike World Centre, Lluita i #ResistènciaMovistar.
La marea blava arrenca sorollosa cap a Sant Jaume. Entremig, solidàries, periodistes i les tres futures regidores de la CUP Capgirem Barcelona, camuflades i vestides de blau vaguista. Na Maria José Lecha, na Maria Rovira i en Josep Garganté es passaran l’estona xerrant amb vaguistes o atenent mitjans. En arribar a la plaça, es desplega la pancarta que duen les vaguistes: “MWC. Sense negociació no hi ha renovació”, vinculant la lluita de la vaga amb aquest emblema de la ‘marca’ i model Barcelona. A la pancarta s’hi afegeixen algunes etiquetes fetes servir en les xarxes socials.
#ResistènciaMovistar, que fa referència a la lluita iniciada el 7 d’abril. #AplazaFirmaMWC, com a crida a tothom qui assistirà a l’acte. I #EnsComprometem??, amb interrogants, fent referència crítica a l’etiqueta que es va fer servir per difondre la signatura del Compromís de les Escales, tot just 15 dies abans, el dimarts 19 de maig. No debades, dels partits signants aquell dia i a posteriori, en la roda de premsa feta el dimecres 27 de maig a la botiga ocupada #OccupyMovistar, només la CUP Capgirem Barcelona ha expressat el seu compromís de no assistir a l’acte, al mateix temps que denunciava que li havia estat comunicat l’acte el diumenge 31 de maig. Per contra, Barcelona en Comú (BeC), Esquerra Republicana (ERC) i Ciudadanos (Cs), signants del compromís, han manifestat que assistiran i donaran suport a la signatura del conveni.
A mesura que arriben persones o personatges que hom intueix o reconeix -com en Collboni, que arriba sol- que assistiran a l’acte, la concentració els xiula i crida. Poc abans de la signatura, a les 9.45 h, arriba la comitiva de BeC, encapçalada per Ada Colau i Gerard Pisarello, que fan declaracions a premsa. L’arribada i la seva presència a la plaça és alhora aplaudida i criticada. Mentre algunes vaguistes li reconeixen el suport a la lluita, d’altres li critiquen el posicionament actual. Fet i fet, és encara calent i recent tot el que va succeir les darreres hores a la botiga MWC, que les vaguistes van recollir críticament en aquesta crònica de la jornada. Mentre algú crida ‘visca l’alcaldessa’ i hi ha gent que el segueix i l’aplaudeix, les cares dels portaveus dels vaguistes són de cert escepticisme, i d’altres fan comentaris que mostren aquesta aquest recel respecte la coherència de la formació guanyadora de les eleccions. Colau, Pisarello i Mercedes Videl entren a l’Ajuntament, mentre que Jaume Asens i d’altres membres de la llista o de l’equip tècnic de BeC es queden a la plaça.
Què s’hi va signar i qui hi va fer què
La signatura transcorre normalment. A la mesa, les persones hi representen la ‘part barcelonina’ del congrés de mòbils: el propi Ajuntament -representat per l’alcalde sortint i tots els partits escollits el darrer 24M, a excepció ja dita de la CUP Capgirem Barcelona-, la Generalitat, l’Estat espanyol -representada per la Secretaría de Estado de Telecomunicaciones y para la Sociedad de la Información-, Turisme de Barcelona i la Fira de Barcelona.
El que allà s’hi signa és l’oferta que Barcelona adreça a GSMA, qui organitza el MWC, per tal que n’ampliï la concessió del 2018 actual fins al 2023. El digital VilaWeb en destaca aquí alguns dels punts; de moment no hem pogut tenir accés al document signat.
Totes les mirades es van centrar en BeC, en tant que futur partit governant i signant del Compromís de les Escales, al mateix temps. En acabat del dia, la formació va fer pública aquesta nota, explicant el seu posicionament respecte el conveni, que, afirmen, no tindria relació amb el compromís de les escales.
El Compromís de les Escales assegurava un compromís de les forces signants a “suspendre, revertir i no renovar cap contractació pública de serveis amb Movistar ni qualsevol altra empresa que no garanteixi que TOTS els treballadors i treballadores (directes o subcontractats) que intervenen en la prestació de servei o subministre:
1. tinguin una jornada màxima de 40 HORES setmanals i 2 DIES de descans
2. se’ls retribueixi amb un salari digne i es garanteixi el mateix salari per un mateix tipus de feina”.
Caldria veure fins a quin punt, les empreses participants i organitzadores del MWC ofereixen condicions laborals per aquests dies equiparables de les 40 hores setmanals i 2 dies de descans, així com un salari digne i equilibrat. En tot cas, però el paper de Telefónica-Movistar dins del MWC ja serviria per qüestionar de ple aquest model d’esdeveniment, denunciat des d’una perspectiva social en reiterades ocasions [només a La Directa, 1, 2, 3 exemples]. Sigui com sigui, però, el MWC és aplaudit per BeC, que l’ha defensat en campanya electoral, i no qüestionant d’arrel el model de ciutat que comporta. En la reunió amb Xavier Trias del 28/05, Colau li ho va deixar clar.
Plana l’ombra de dubte sobre si BeC sabia de la signatura amb anterioritat a la resta de partits. Després que es denunciés que Trias havia signat contractes milionaris -que comprometrien l’ajuntament- abans de perdre les eleccions, el ja ex-alcalde va respondre que no signaria res sense l’acord de Colau. A preguntes d’aquest periòdic, el departament de premsa de BeC no ha pogut precisar quan es van assabentar de la convocatòria de la reunió. El dimarts 2, a plaça, però, un vaguista li ho va preguntar a un membre de la llista de BeC qui li va assegurar que se sabia “de feia dies”.
Premsa de BeC ha destacat que van assistir a l’acte en un exercici “de responsabilitat política”, segons declaracions de Pisarello referides per premsa i recollides per La Directa. La signatura “no es podia estirar més en el temps”.
Quedarien a l’aire dues preguntes que no es poden resoldre en tant que plantegen fets hipotètics. D’una banda, què hagués passat si BeC -pel motiu que fos- no hagués assistit a la signatura. De l’altra, com hagués influït en aquesta signatura que la botiga del MWC hagués estat encara ocupada per les vaguistes, el dimarts 2.
#TicTacMovistar, la lluita continua al carrer
Amb tot, la vaga i la lluita continuen. El mateix dimarts 2 de juny, una quinzena de persones, membres de diferents col·lectius de Ciutat Vella (Barcelona) i vaguistes van ocupar la botiga Movistar de Jaume I. L’acció va durar uns tres quarts d’hora, tot repartint fulls volants i folrant d’adhesius tant l’interior com l’exterior de la botiga, mentre una una patrulla de la Guàrdia Urbana s’ho mirava impassible. En acabat de l’acció, la botiga va haver de tancar més d’hora de l’horari previst.
El mateix dimarts a la tarda va tenir lloc una concentració solidària a València on hi havia baixat un autobús de vaguistes de Barcelona. Aquest diari ja en va fer una notícia i la va publicar aquí.
Dimecres 3 de juny, a partir de les 12 h, ha començat el #TicTacMovistar, és a dir, la crida que realitzen els i les vaguistes per fer accions solidàries durant 24 hores, fins les 12 h del dijous, hora en què està fixada la reunió. Seguint aquesta crida, la PAHC Bages ha empaperat dues seus del BBVA, màxim accionista de Telefónica-Movistar. S’espera que la crida i les accions s’estenguin i s’allarguin fins demà, quan ja hi ha convocada una concentració a les 12 h, davant del Col·legi d’Advocats de Barcelona.