Més d’un cententenar de veïnes han baixat en manifestació des de les portes del CAP de Rocafonda – El Palau fins l’ajuntament de Mataró. La marxa ha comptat amb el suport de diferents col·lectius de la ciutat i en defensa de la sanitat pública.
La marxa ha començat passades les 7 de la tarda des de les portes del Centre d’Atenció Primària del barri mataroní de Rocafonda. La manifestació, convocada per l’Assemblea Veïnal de Salut de Rocafonda, ha començat a caminar rere la pancarta amb el lema “La nostra salut no pot esperar més, prou demores en el CAP Rocafonda – El Palau”. Moltes d’elles portaven pancartes fetes amb les imatges dels volants de cita prèvia que aquesta setmana els havien donat. En alguns d’ells, la demora supera les 5 setmanes d’espera per ser visitades pel seu metge de capçalera. D’aquesta manera, contestaven les informacions aparegudes en alguns mitjans locals i facilitades per l’ICS (Institut Català de la Salut), que asseguren que les demores són d’una mitjana de 2,4 dies.
La manifestació ha travessat el barri amb càntics de consignes com “Sanitat universal, pública i de qualitat”, “Retallar en sanitat és assassinar” i la més corejada de totes, la que fa referència al temps d’espera que han de patir, “Tres dies sí, 6 setmanes no!”. Aquest és el remake de l’eslògan de les mobilitzacions d’ara fa 3 anys, quan les veïnes van ocupar el CAP durant 41 dies i nits. En aquell moment, les esperes havien arribat a ser de 3 setmanes, però la situació de col·lapse del cap no ha fet més que empitjorar, com explicàvem en aquest article fa 2 setmanes.
La marxa ha baixat travessant les rondes per desembocar als carrers del centre, baixant per la Riera de Mataró, centre del poder polític i econòmic de la ciutat, on els càntics s’han intensificat per reclamar un sistema públic 100%, universal i de qualitat. Així, s’ha arribat a les portes de l’ajuntament, on ja s’estava portant a terme el ple ordinari del mes de març. Davant del consistori s’ha llegit el manifest on s’explicava l’anàlisi feta per l’Assemblea Veïnal de Salut de Rocafonda i s’han enumerat les mancances i les demandes que en fan. Aquestes demandes estan d’acord amb les deficiències apuntades per les mateixes treballadores del CAP: calen 2 metgesses, 2 infermeres més, una administrativa, l’ampliació de les hores de mediació cultural, un vehicle per la zona rural de les 5 sènies i completar l’horari de neteja perquè no quedi cap hora sense servei, ara retallat a les tardes.
Les reivindicacions de les veïnes es recolzen en les necessitats reals d’atenció sanitària als barris de Rocafonda i el Palau i no es basen en ràtios dissenyades a despatxos. Els Barris de Rocafonda i El Palau compten amb una un gran nombre de població envellida, de famílies nouvingudes i l’única zona agrària que queda a Mataró; això fa que les necessitats superin àmpliament la planificació de l’ICS, com bé demostren les demores acumulades en més de 3 anys. Les deficiències són estructurals, en opinió de les veïnes, i tenen la seva raó en anys de retallades i desinversió en el sistema sanitari públic. La lectura del manifest ha donat pas a una assemblea per recollir propostes de mobilització.
Un cop a dins l’ajuntament, una representant de l’assemblea veïnal ha llegit el manifest per demanar el suport dels grups municipals per fer força en la recuperació dels tres dies per atenció primària als quals es va comprometre l’ICS ara fa tres anys després de l’ocupació del CAP. Ara bé, les veïnes estan convençudes que serà amb la mobilització que podran aconseguir les millores que demanen i no descarten noves accions si no hi ha compromisos per part de l’administració sanitària.
La mobilització ha comptat amb el suport de diferents col·lectius locals i de defensa de la sanitat pública com ara la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i el Maresme, present a la capçalera, la PAICAM (Plataforma d’Afectades per l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques), la PAC (Plataforma d’Afectats per la Crisi), així com diferents organitzacions de l’esquerra independentista com Arran, la Coordinadora Obrera Sindical i Endavant. També cal destacar l’àmplia participació de la comunitat marroquina de Rocafonda.