Les xarxes d’ultradreta al Bages

nazi pericasA molta gent d’una certa edat, en sentir la notícia de l’atac neonazi al concert de la Sala Stroika li va venir al cap els atacs de fa prop de dues dècades contra els concerts antirrepressius a la Pista Castell. Els grups neonazis a finals dels 80 i principis dels 90 van ser força actius a Manresa, provocant diverses agressions com la patida per David Martínez el 1988. Eren joves de procedències diverses -entre els quals diversos fills de Guàrdies Civils de la caserna manresana- i un dels seus capitostos era Alberto Pericas, actualment cap de files de Plataforma per Catalunya a l’ajuntament manresà. El modus operandi d’aleshores era força similar a l’utilitzat a l’atac de l’Stroika: arribar en la furgoneta blanca de Pericas (coneguda com “la furgoneta del reparto”) i atacar els assistents a un concert amb pals, cadenes i pedres.

Aquest cercle no era l’única trama feixista existent a la comarca del Bages. Arran del l’atac del 23 de març, el regidor de la CUP Adam Majó va publicar un article en diversos mitjans comarcals on denunciava diverses trames feixistes operatives a la comarca. A banda del grup de Pericas, també citava el cas d’un conegut empresari d’Artés amb connexions amb l’ultradreta europea. Deu anys enrera, aquest empresari havia amenaçat reiteradament el jovent compromès del poble i va arribar a finançar un local social per a motards d’extrema dreta. Un altre cas que va sacsejar la comarca van ser els atacs amb còctels molotov contra propietats de magrebins a Sant Vicenç de Castellet el juny de 2002 i el desembre de 2003.

Actualment, segons fonts de Manresa Antifeixista, es desconeix qui pot estar darrera dels atacs. De fet, no es tenia constància de l’existència de cap trama feixista a nivell local, més enllà de la gent de PxC. Tot i que molta gent dels moviments alternatius creu que l’atac ha provingut de gent de fora de la comarca, des de Manresa Antifeixista es vol començar a treballar el tema de l’ultradreta a nivell local, denunciant els perills que implica la presència institucional de PxC.

En aquest sentit, des de la CUP local alerten del posicionament de CiU al respecte. La formació convergent va pretendre i defensar en tot moment la necessitat de no excloure PxC de la condemna de l’atac a l’Stroika, adaptant el text del manifest per tal que aquesta formació el pogués subscriure. Aquesta postura va ser rebutjada enèrgicament per la resta de partits presents al consistori, fins i tot el PP. El resultat final fou l’absència de regidors de PxC al ple on es condemnaren els fets i posteriorment saltà la notícia que el regidor d’aquesta formació Alberto Pericas havia titllat al seu facebook de “tontos” als assistents a la concentració de condemna de l’agressió. Una concentració on no hi assistí cap representant de CiU malgrat la transversalitat de la convocatòria. Aquest posicionament partidari d’integrar PxC en la normalitat institucional sembla ser una estratègia planificada de CiU a nivell nacional, ja que es poden observar posicionaments similars en altres ajuntaments on PxC té presència, com en el cas de Vic.

+ Brutal atac feixista a Manresa i resposta a difererents ciutats principatines