L'esquerra abertzale fa públiques les conclusions del seu procés de debat

L'esquerra abertzale fa públiques les conclusions del seu procés de debat

En una nota feta pública avui per nombrosos mitjans de comunicació, l’esquerra independentista basca ha donat a conèixer les conclusions finals del procés de debat que ha dut a terme els darrers mesos, un procés que ha estat amenaçat per la constant persecució d’idees espanyola, inclosa la detenció de nombrosos i destacants militants.

El procés, que malgrat fer-se de forma clandestina ha implicat milers de persones en 270 localitats, ha conclòs amb les assemblees territorials d’Àlaba, Biscaia, Guipuscoa i Navarra, que ha aprovat la resolució “Zutik Euskal Herria”. La resolució destaca que “el procés d’alliberament ha arribat a una fase de canvi polític” que ha de portar un marc democràtic que ofereixi les suficients bases per a que tots els projectes polítics siguin defensables i materialitzables, obrint així el camí de la pau, l’esquerra abertzale aposta per “una àmplia acumulació de forces per mitjà exclusivament de la lluita de masses, institucional i ideològica” per a fer que l’estat respecti els drets democràtics del poble basc.

En aquest sentit, el document aposta per l’adopció dels Principis Mitchell, un protocol negociador adoptat a Irlanda en el procés de pau d’aquell país en què les parts participants en el procés mantingueren uns mínims compromisos al llarg de tot el procés, com no utilitzar la força per influir en el mateix, així com respectar el resultat dels acords multilaterals assumits en la taula.

L’esquerra abertzale, finalment, fa una crida a les forces democràtiques i progressistes a unir forces per fer possible aquest canvi i irreversible el procés. En l’horitzó hi ha, sens dubte, la possibilitat d’una aliança entre les forces sobiranistes i d’esquerra basques, que abastarien un espai social molt important, com el que es visualitzà en la manifestació de rebuig a les detencions d’Otegi, Diez i altres dirigents independentistes, i que aplegà la majoria sindical i un ampli espectre social del País Basc.

Caldrà veure, però, si l’estat espanyol acceptarà aquesta mà estesa o seguirà sabotejant qualsevol iniciativa política i intentant fer descarrilar qualsevol procés democràtic que pugui qüestionar la seva imposició antidemocràtica, gràcies a la qual els nacionalistes espanyols ostenten de forma ilegítima el govern a la Comunitat Autònoma Basca.