Ja no és legal fer correfocs a la Catalunya Nord. El dia 4 de gener l’Estat francès va executar la normativa europea que regulava els espectacles de foc a tota la UE. D’aquesta manera directiva s’ha transformat en llei ila població nord-catalana que organitze esdeveniments que empren pirotècnia -correfocs i actes amb bestiari- podran ser penats per la institució francesa.
Tot començà quan el 2007 es va votar al Parlament europeu a favor d’una normativa (la directiva 2007/23/CE) que regulava la fabricació, la venda, el transport, l’emmagatzematge i l’ús del material pirotècnic arreu de la UE. Cada estat tenia un període de tres anys per adaptar aquesta normativa a la seua realitat interna, fins el 4 de gener. A hores d’ara el termini ha expirat, a l’Estat espanyol s’han saltat el manament de Brussel·les i encara s’hi treballa i l’Estat francès ha ajustat la normativa sense tenir en compte la realitat de la Catalunya Nord. Aquesta llei prohibeix una part fonamental de la cultura dels Països Catalans: la cultura del foc. Novament al Parlament europeu es prenen decisions que afecten països que no poden articular una resposta com cal perquè estan esmicolats i ocupats per altres estats.
Sarkozy desoeix els precs
Colles de dimonis i entitats nord-catalanes a favor de la cultura de foc s’han posat en contacte i han demanat reunions amb el Consell General i el Consell Regional. Com a conseqüència, 19 municipis han aprovat mocions perquè romanguen els correfocs i els Consells s’han mostrat a favor.
Les demandes han arribat fins el mateix Parlament francès: dos dels parlamentaris nord-catalans han preguntat al govern de Nicolas Sarkozy sobre la transposició. Malgrat tot açò, i encara que els parlamentaris que preguntaren eren del mateix partit que el president, Sarkozy no ha fet cap cas als precs dels seus companys de partit.
L’exili és l’única opció
“No hem estat mai rebuts per ningú per parlar seriosament del tema”, açò sentencia Hervé Pi, president de l’associació Aire Nou de Baó (entitat en defensa de la llengua i cultura catalana). Pi és una de les persones més actives en la lluita per conservar la cultura i la llengua catalana: és el cap de colla dels castellers del Riberal i membre dels Diables i Bruixes del Riberal.
Davant la situació de desempara en què es troben, El drac Hamlet de Bao i els Diables i Bruixes del Riberal s’han vist abocats a “demanar asil polític a la Generalitat de Catalunya per crear un mediàtic”, segons explica Pi. Per la seua banda, la Generalitat s’ha negat.
Tot i la negativa, els dimonis realitzaren el seu darrer correfoc el dia 2 de gener i escenificaren l’exili simbòlic cap a Alforja (el Baix Camp) on foren rebuts per la colla del poble i per representants de l’Ajuntament.
Correfocs des del segle XVII
A la part dels Països Catalans que estan davall domini francès hi ha presència de la cultura de foc des de principi de 1600, segons afirma Hervé Pi. “1622 trobem un escrit d’un canonge de la parròquia de Sant Joan lo vell a Perpinyà que parla d’una mulassa [bestiari de foc]que dispara coets”, explica Pi. Tot aquest llegat cultural i històric es perdrà si no s’adapta la normativa europea.