L’extrema dreta es reorganitza al barri barceloní del Carmel

Elements vinculats a Democracia Nacional i Plataforma x Catalunya atien la xenofòbia al barri

La ‘Plataforma contra el incivismo de la Plaça Pastrana y alrededores’ torna a obrir-se al públic tres anys després de viure un fracàs considerable quan van presentar-se en societat a una Audiència Pública de Districte. Aquell dia no van aconseguir res més que ser expulsats de la sala de plens després d’una picabaralla amb persones del públic que els recriminaven la seva xenofòbia. Des d’aleshores han continuat reunint-se a l’església de Santa Teresa per anar bastint una entitat veïnal xenòfoba al Carmel. Es tracta d’un espai impulsat per vells coneguts de l’extrema dreta del barri, com Francisco Callejas Casado i David Romero Carrillo. En el moment de la seva creació també en formava part Carlos Torrubiano Rubio, conseller del Partit Popular (PP).

Francisco Callejas Casado, portaveu de la Plataforma Font: Barcelona Televisió

Francisco Callejas Casado, portaveu de la Plataforma
Font: Barcelona Televisió

Callejas és el portaveu de la plataforma des del primer dia. Una cerca ràpida a google el vincula a la formació neonazi Democracia Nacional (DN). El propi Callejas ha confirmat que va formar part de la llista electorals a Tortosa de les eleccions municipals de 2015 d’una formació on militen alguns dels assaltants de la llibreria Blanquerna a Madrid el 2013. DN aplega des de nostàlgics del franquisme fins a ultres amb delictes de sang.  Segons Callejas, el seu passat polític no té res a veure amb la plataforma de veins, però l’argumentari que ofereixen traspua el mateix racisme que Democracia Nacional.

D’altra banda, la deriva política de David Romero és, com a mínim, curiosa. Va començar flirtejant amb Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i amb Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i després ha passat pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), el PP, la Plataforma per Catalunya (PxC) i l’escissió de PXC  Via Democrática (VD), també feixista.

L'ultradretà Diego Romero Carrillo. Font: Facebook.

L’ultradretà David Romero Carrillo. Font: Facebook.

Durant l’anterior mandat es dedicava a passejar-se pel barri amb l’acreditació que va lluir com a apoderat de PxC a les eleccions municiapals de 2011, en la qual havia tapat “apoderat” i hi havia escrit al damunt “Candidato”. Romero va formar part de les protestes contra la narcosala del Passatge Sacedón la passada dècada. Els últims anys s’ha deixat veure a protestes de la PAH, espai on ningú no li ha fet gaire cas quan ha ofert els serveis jurídics de PxC a persones en situació de desnonament, i també se l’ha vist a les Audiències Públiques del Districte, on ha utilitzat el civisme com a excusa per llançar acusacions racistes contra persones del barri que fan vida a la Plaça Pastrana.

Al costat d’aquests dos personatges plana la figura de Gerard Bellalta, condemnat pel Tribunal Suprem per falsificar contractes de treball amb migrants, i excandidat de PxC a Vilanova i la Geltrú. Bellalta és un dels creadors del portal Alerta Digital, des d’on expressa el seu discurs d’odi cap a les persones migrades, l’Islam, l’homosexualitat i l’independentisme. Abans de la resurrecció de la Plataforma de la Plaça Pastrana, les últimes notícies que es tenien de ‘El Candidato’ i Callejas era que havien portat Bellalta a una Audiència Pública per tal de demostrar que tenien el suport del seu partit polític: l’ultradretà ‘Soluciona’.

Les entitats veïnals del Carmel i rodalies estudien com s’ha de tractar la Plataforma, que ha recollit 420 signatures i ha aconseguit una certa regularitat en les seves reunions. Les entitats juvenils del districte i Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) ja van organitzar diverses activitats per la conscienciació dels veïns i contra el racisme i la xenofòbia al llarg de l’any 2013. Hi havia raons de sobres: el barri va ser un dels focus d’expansió dels moviments neonazis durant els ’80 i els ’90. El punt de trobada dels grups violents era precisament la plaça sobre la qual ara es fan les acusacions de racisme, es coneixien com a ‘Comando Pastrana’.

Malgrat que aquest grup va desaparèixer, l’extrema dreta mai no va marxar del tot. Puntualment encara hi ha agressions racistes al barri i a les rodalies. El juliol de 2013 s’hi va tancar una ràdio RAC (Rock Against Communism), des de la qual es difonia ideologia nazi. A més, entre els espais antifeixistes del districte fa temps que es coneix l’existència d’un punt de venda de material nazi en un habitatge de la Rambla del Carmel, tot i que no s’ha pogut trobar la seva ubicació exacta.

 

*Article publicat pel portal informatiu INFO Horta Guinardó. Reproduït amb el seu permís.