>> Repassem alguns dels premis literaris d’aquesta tardor
Setembre és època de finals i d’inicis. La tornada a la rutina (si és que la crisi no l’ha esborrada) marca les agendes. I, pel que fa al gremi dels escriptors, professionals o aficionats, consumats o novells, és l’hora de fer els últims retocs en les obres en què s’ha estat treballant de valent durant nits i matinades de creació.
Al mes de setembre, desenes de certàmens i concursos del món de les lletres que es convoquen arreu dels Països Catalans, fixen la seua data de termini per presentar les propostes. És moment, doncs, d’imprimir i provar sort. Per diversitat d’estils i premis, que no siga.
La modalitat de narrativa compta amb prestigiosos guardons que s’han consolidat en el temps. El Premi Carlemany de Novel·la, que enguany arriba a la setzena edició, n’és un exemple. Convocat pel Govern d’Andorra i la Fundació Enciclopèdia Catalana, la recompensa, en cas de ser l’obra guanyadora, és de 42.000 euros i l’edició de l’escrit per Edicions Proa i Columna Edicions. El 4 de setembre finalitza el període de presentacions i al desembre es coneixerà la deliberació del jurat. També a principis de setembre està establert el termini per participar als Premis Octubre. Teatre, assaig, narrativa i poesia són les seccions d’aquest concurs referent entre els lletraferits catalans, que ja arriba a les 38 edicions. L’editorial Tres i Quatre publica cada any les obres guardonades en cada modalitat, fet que engresca moltes persones a prendre’n part. El tancament del període de presentació d’obres es completa cada any amb tot un reguitzell d’actes, xerrades, congressos i concerts que es focalitzen a la ciutat de València i que converteixen octubre en un lloc d’idees i cultura.
L’11 de setembre, Diada del Principat de Catalunya, es tanca el termini per als Premis Ciutat d’Alzira, amb els quals col·labora estretament Edicions Bromera, que publica els guanyadors de cada edició. L’any passat, 159 originals van optar als 90.000 euros de dotació global dels premis, repartits entre les modalitats de novel·la, divulgació cinetífica, assaig, narrativa juvenil, narrativa infantil, poesia i teatre. Per a la present edició, autors com Adolf Beltran, Màrius Serra i Artur Ahuir formaran part del jurat, que haurà d’emetre una decisió el 13 de novembre, en el sopar que servirà de marc per fer públics els premiats.
Empúries també se suma a la llista de jocs florals i planteja el Premi Documenta per menors de 35 anys. Una iniciativa que està enfocada a vindicar la prosa narrativa i fer conèixer les creacions dels nous literats. Si la peça literària va adreçada a infants i joves, un dels certàmens més propers és el Barcanova de Literatura Infantil i Juvenil. Aquesta editorial, amb seu a Barcelona, lliurarà els reconeixements la primera quinzena de desembre. I no podem oblidar el Premi Sant Jordi de Novel·la, convocat per Òmnium Cultural, que enguany acompleix 50 edicions i ho celebra amb una dotació de 60.000 euros per a la peça guanyadora. En aquest cas, el termini finalitza a les primeries d’octubre.
De viatges i d’esports
En el nostre repàs pels certàmens, trobem altres premis que plantegen temàtiques més concretes i resulten, si més no, ben curioses. A Benicàssim fa cinc anys que se celebra el Premi Internacional de Literatura de Viatges. El Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics de Mines de Catalunya i Balears també proposa un guardó per a relats relacionats amb l’activitat minera. Enguany naix el Premi El·lipse per a obres que difonguen la investigació amb cèl·lules mare. I segueix endavant el Premi Vèrtex per a escrits que oferisquen itineraris de qualsevol modalitat d’esports de muntanya.
Així i tot, la manera més fàcil per donar a conèixer una creació és difondre-la per tots els canals possibles, sense haver-se d’ajustar a cap dret. El veredicte és clar: guanya tothom.