Raül Romeva ha estat l’escollit per ser el cap de llista de la candidatura unitària acordada per CDC, ERC, Òmnium i l’ANC. Romeva va ser eurodiputat per ICV al Parlament europeu del 2004 al 2014 i el passat 2 de març anunciava que abandonava la militància a la formació ecosocialista, a causa de la defensa que el partit fa d’un encaix del Principat dins un estat espanyol plurinacional. Des d’aleshores s’havia especulat amb la possibilitat que l’ex eurodiputat substituís Carme Forcadell al capdavant de l’ANC, però finalment aquest lloc va ser ocupat per Jordi Sànchez. Romeva serà el número u d’una llista que també comptarà amb l’ex presidenta de l’ANC Carme Forcadell i la presidenta d’Òmnium Cultual Muriel Casals, en els números dos i tres respectivament, Artur Mas en el número quatre i Oriol Junqueras en cinquè lloc. A partir d’aquí, els números sis i set seran independents i la resta de llocs es repartiran entre CDC i ERC, amb una proporció del 60 i el 40%, respectivament, a excepció dels caps de llista i els númeroz 2 de les demarcacions de Lleida, Tarragona i Girona, que seran proposats per les entitats vinculades al procés sobiranista.
La CUP no s’hi suma
D’altra banda, la CUP no se sumarà a la llista unitària, tal com va explicitar el diputat cupaire al Parlament, David Fernàndez, a la seu de la formació. “Cal respectar la pluralitat d’aquest país i el potencial democràtic que té aquest procés polític català”, va afirmar Fernàndez, considerant que aquesta pluralitat no hi cap en una sola llista. “Sobretot en un context de crisi en què el factor clau per obtenir majories democràtiques és el vector social i democràtic”, va afegir. La formació de l’esquerra independentista es presentarà amb el nom de CUP-Crida Constituent, amb la voluntat de convertir les eleccions en un plebiscit i en l’alternativa al referèndum vetat per l’estat espanyol.
En la seva intervenció, Fernàndez va revelar que en la cimera entre partits i entitats sobiranistes celebrada abans d’ahir, la proposta inicial de treball no va ser la llista sense polítics avalada per ERC, l’ANC i Òminum. “La proposta a partir de la qual es volia treballar ja no era partidària. És una reedició de la proposta que Mas va fer el 25 de novembre”, va concloure el diputat.