El 12 de febrer de 2014 es va iniciar a Veneçuela un seguit d’accions violentes amb l’objectiu de provocar un cop d’estat i acabar amb la democràcia i el govern bolivarià. Aquesta operació es conegué amb el nom de “La Salida”. Aquest putsch va provocar 41 morts en els mesos successius. La majoria d’aquests assassinats foren causats per manifestants i franctiradors de l’oposició colpista, que arribaren a assassinar a sagn freda diversos militants del PSUV i líders dels moviments veïnals.
Amb motiu d’aquest aniversari, el colpisme veneçolà ha convocat avui una concentració a la Plaça de Catalunya de Barcelona, a les 18,30. La convocatòria la signa la franquícia barcelonina del moviment SOS Venezuela. Aquest moviment va néixer amb la voluntat d’importar al país sudamericà l’estratègia de les revolucions de colors de l’est europeu, paral·lelament al putsch de Maidan a Ucraïna.
La seva impulsora a Barcelona, Isabel Plaza, ha estat promocionada des d’institucions nord-americanes. Així, segons consta en el seu propi perfil a Linkedin, ha treballat pel think tank liberal Cato Institute. Aquesta és una fundació neoliberal amb seu a Washington que va assessorar les polítiques econòmiques pinotchetistes a Xiles a principis dels anys 80. Plaza també ha treballat per Humano y Libre Foundation, amb seu a Florida i Caracas. Aquesta fundació ha estat l’encarregada de finançar i formar els moviments opositors de dretes entre els sectors adinerats dels universitaris veneçolans. Plaza fou una de les compareixents el passat juliol a la comissió parlamentària del parlament de Catalunya que abordà la situació a Veneçuela.
Per contrarrestar aquesta concentració, diverses entitats i moviments de solidaritat internacionalista han convocat una concentració de suport a Veneçuela i a la revolució bolivariana davant el consulat de Plaça Urquinaona a les 19 hores.
Paral·lelament a això, ahir el parlament autonòmic català van donar recolzament als colpistes veneçolans. La votació va ser promoguda pel PP i Ciutadans, i votada per tots els grups excepte la CUP, que no va assistir a la sessió en protesta pel suport dels altres grups al colpisme veneçolà.