La prohibició i sanció de la prostitució s’estén arreu del territori. La Paeria va aprovar ahir una modificació de l’Ordenança del Civisme de la ciutat en què es prohibeix l’exercici de la prostitució. La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) i el Grup de Dones de Lleida han presentat diferents al·legacions i s’han oposat a la tipificació de la prostitució com a infracció. Alhora que han demanat un debat social al voltant de la ordenança.
La proposta, feta el passat mes d’octubre, va ser presentada per l’alcalde de la ciutat, Àngel Ros, en una reunió de la junta Local de Seguretat de Lleida, on hi van assistir membres del govern espanyol i representants dels Mossos d’Esquadra i la Policia Local, a més de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.
Des d’aleshores diversos col·lectius de Lleida s’hi han oposat. La CUP ha denunciat que aquesta ordenança “suposa una discriminació per raó de gènere i classe social”, i afirma que “la via sancionadora només complica més la situació d’un col·lectiu molt vulnerable, al qual s’ha d’ajudar a través de més polítiques socials”. Aquesta candidatura, a més, emplaça a la Paeria a aturar l’aprovació de l’ordenança i obrir un debat social al respecte.
El Grup de Dones de Lleida, per la seva part, ha remarcat el fet que l’experiència de Barcelona demostra que l’intent de treure la prostitució del carrer només ha fet que incrementar els pisos “patera” on s’exerceix ara.
Aquesta modificació de l’ordenança, aprovada ahir al Ple Municipal, va comptar amb els vots del PSC, PP i CiU, mentre que ERC es va abstenir i ICV hi va votar en contra. Concretament, s’estableix una multa de 300 a 3000 euros de multa per a l’exercici de la prostitució a la via pública. Segons la Paeria “d’aquesta manera, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra disposaran d’una eina legal per lluitar contra la pràctica de la prostitució que vindrà a reforçar les actuacions que ja estaven duent a terme fins ara”.
L’ordenança, impugnada
Mentrestant, la CUP i l’Associació Catalana en Defensa dels Drets Humans, en una acció judicial conjunta, tenen impugnada aquesta ordenança al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Aquest plet es troba en la seva fase final, pendent de sentència.