Aques dimecres 10 de novembre, la Plataforma StopJJPO ha presentat el manifest: “Per un Pirineu viu, aturem els JJOO d’hivern!”.
El manifest, ja obert a signatures, ja ha estat subscrit per desenes de personalitats del Prinieu, batlles, pagesos, entitats, muntanyenques, ecologistes i veïns i veïnes de les comarques del Prineu. Entre ells alguns personatges com els alpinistes Araceli Segarra i Kílian Jornet,
Van presentar el manifest Emma Rojas, ramadera del Ripollès i membre de Ramaderes de Catalunya i l’activista Bernat Lavaquiol, portaveu de la Plataforma Stop JJOO i membre de l’esquerra independentista de L’Alt Urgell, a més de Kilian Jornet, per videoconferència des de Noruega.
En la presentació els portaveus han denunciat l’impacte ecològic dels jocs, el model econòmic caduc que perpetua la dependència del turisme, sense aportar infrastructures i serveis a la població, així com l’actuació poc transparent cap a la població de la candidatura “S’ha fet completament d’esquena al Pirineu”,
Per un Prineu Viu: Aturem els Jocs Olímpics
La candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern “Barcelona – Pirineus” és un projecte que no respon a les necessitats del Pirineu. S’està duent a terme amb secretisme i opacitat, sense la participació de la població del territori i està impulsada pels lobbies econòmics.
Apostar per uns jocs olímpics d’hivern en un context d’emergència climàtica és una greu irresponsabilitat. Les pujades de temperatura són més altes al Pirineu, i les conseqüències, més greus. El tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya avisa que la temperatura pujarà entre 0,7ºC i 2,1ºC i que la precipitació caurà un 6,8% entre els 2031 i el 2050. Les estacions d’esquí pirinenques, que ja depenen en bona mesura de la producció artificial de neu, no seran viables a mitjà termini. No té sentit abocar-hi més inversions.
Amb els jocs olímpics es pretén generar més turisme, fet que comportarà, també, un empitjorament de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i una dificultat afegida a l’adaptació del Pirineu al canvi climàtic. És bàsic tenir un mosaic agrícola-forestal i una gestió sostenible del territori, i els jocs olímpics van en direcció contrària.
El Pirineu pateix les conseqüències d’un model de desenvolupament caduc que la candidatura dels jocs olímpics pretén rescatar i eternitzar. L’Alt Pirineu i l’Aran és la vegueria amb major dependència del turisme, que en algunes comarques quadrupliquen la mitjana de Catalunya. Alhora, presenta les xifres més baixes de renda per càpita. És un sector amb una elevada precarietat laboral, temporalitat i salaris baixos. El cost de la vida s’encareix, un fet que agreuja l’èxode rural i l’envelliment de la població. Urgeix una aposta clara per a diversificar l’economia, potenciant, per exemple, la producció agrària ecològica i l’artesania, que ofereixi feines estables i amb salaris més alts. Calen inversions en millorar l’oferta educativa, els serveis sanitaris especialitzats, el transport públic, les xarxes de telecomunicacions i la connexió entre pobles i valls.
Hem de mirar el futur de cara. Volem viure al Pirineu i tenir una vida digna. No podem permetre que per una festa de 30 dies ens condemnin a 30 anys de misèria. Ara és l’hora de bastir un moviment social arreu del Pirineu que obri el camí del canvi, a les nostres comarques i a la resta de Països Catalans.
Les nostres demandes són clares:
- Retirar la Candidatura dels JJOO d’Hivern 2030 i enterrar definitivament el macroprojecte
- Canalitzar les inversions per cobrir les necessitats que té la muntanya per transitar cap a un canvi de model socioeconòmic basat en la vida dels pirinencs i pirinenques i en la defensa del territori
El temps per al nostre territori s’acaba, començar a salvar-nos és una qüestió urgent.
PER UN PIRINEU VIU, ATUREM ELS JJOO!