Fotos de la manifestació a València:
Flickr_albumid=72157626100879139
Milers de persones han eixit al carrer aquest 8 de Març per reivindicar els drets de les dones treballadores. En un context de crisi, però també de clima preelectoral, han sigut moltes les iniciatives que han recordat que la lluita feminista és hui més necessària que mai.
Les manifestacions més multitudinàries han estat les de Barcelona (3.000 assistents) i València (15.000 assistents segons l’organització), on multitud de col·lectius i organitzacions han eixit al carrer amb diferents lemes i reivindicacions. A altres ciutats, com Castelló de la Plana (400 assistents), Alacant (500 assistents) o Palma (300 assistents) també hi ha hagut convocatòries, tot i que menys nombrosos. A Tarragona, la manifestació s’ha posposat fins el dissabte 12, per bé que el 8 de març hi ha hagut un acte commemoratiu al centre de la ciutat.
L’esquerra independentista
L’esquerra independentista ha estat present a gran part de les mobilitzacions dels Països Catalans amb un mateix lema: “Dona, lluita pels teus drets”, per bé que mentre a Barcelona i Palma s’ha posat l’accent en els efectes que les retallades socials tenen sobre les dones, a València s’ha insistit més en els efectes de la crisi.
Com explica el manifest de l’esquerra independentista valenciana, “les treballadores som les principalment agredides per l’actual situació de crisi, i si no fos per l’augment constant de la violència masclista, senzillament ni se’n parlaria… Ara ja no toca parlar ni de ‘lleis d’igualtat’, ni de ‘compaginar la vida laboral amb la familiar’… ja que ara mateix, el que toca és que les dones romanguem a casa”.
És per aquest motiu, que el bloc de l’esquerra independentista anava precedit d’una performance on se representaven les cadenes que encara carreguen les dones de hui en dia, com les tasques domèstiques o la moralitat, sovint vinculada a la religió.
I s’han mostrat les vies per trencar-les: “només la solidaritat, la unitat i la lluita de totes les treballadores, podrà garantir els canvis que la nostra situació reclama a crits, i així, implicar als homes treballadors concienciats, perquè lluiten també per acabar amb el patriarcat, sistema sobre el que se sustenten tota la resta d’explotacions”.
Per la seua banda, les organitzacions de joves Maulets i Cajei han emès un comunicat conjunt, on han denunciat que “A les joves ens ensenyen que la igualtat ja està assolida, que homes i dones tenim els mateixos drets legals i aquí acaba el problema. Però, on és aquesta igualtat? Com pot ser que encara mantinguin la seva existència, quan és obvi que les dones estem rebent el doble en aquests temps de crisi?”. Així, han proposat “agafar el testimoni de totes aquelles dones que varen lluitar pels nostres drets i alçar-nos amb força per destruir aquesta presó a la qual ens ha tocat viure, de totes les formes possibles. Ja sigui mitjançant la vaga general, juntament amb els nostres companys treballadors, com a través de la Vaga de Cures, una vaga ‘sectorial’ de braços caiguts en totes aquelles tasques que se’ns atribueixen pel fet de ser dones i que realitzem gratuïtament per mantenir la mà d’obra del capitalisme.”
300 persones a Palma
Devers tres-centes persones van recórrer els carrers de Palma en la manifestació del 8 de març, amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora, que just celebrava el seu centenari, informa la redacció de la capital de Mallorca.
Durant la jornada de lluita, les organitzacions de l’Esquerra Independentista de Mallorca (Endavant, Maulets i SEPC) encapçalaren un dels blocs més nombrosos, i ompliren l’escenari de consignes reivindicatives contra les retallades dels drets socials i laborals de les dones.
Convocada per diferents col·lectius feministes i de dones, la marxa comptà amb el suport del col·lectiu de joves saharauis, i també altres sectors dels moviments populars de Mallorca. D’altra banda, tampoc no faltaren a la cita cares conegudes de la vida política mallorquina que aprofitaren per fer-se veure abans dels comicis del maig. Alguns dels homes públics presents feia temps que no s’apropaven a la mobilització anual del 8 de Març.
Electoralisme
Moltes de les iniciatives del Dia de la Dona Treballadora han tingut un marcat caràcter electoral, especialment al Principat i el País Valencià, on governa la dreta. A València, per exemple, s’ha presentat un manifest amb el lema “Les dones diem prou a Camps” signat per destacades persones del món de la cultura com ara Carme Miquel, la periodista Reis Juan, la escriptora Gemma Pasqual o l’actriu Rosanna Pastor. Amb aquest manifest, les signants han volgut reivindicar una model de societat més just i menys corrupte, i han recordat algunes de les revoltes que s’han produit els darrers mesos, reclamant una resposta semblant per fer fora la dreta.