Marea Blanca i PAICAM ocupen vicepresidència per exigir millors pressupostos per sanitat

Reclamen 100 milions d'euros que estaven aprovats com a pla de xoc per reduir les llistes d'espera

Dimarts 28 de febrer, la PAICAM i la Marea Blanca han ocupat el departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, a Barcelona. Exigien reunir-se amb el vicepresident econòmic, Oriol Junqueras, per tal que s’implementessin 100M€ per a les llistes d’espera de la sanitat pública. En surten amb el compromís del Secretari d’Economia, Pere Aragonès, que s’ho miraran i s’hi reuniran la setmana vinent.

La PAICAM i la Marea Blanca han ocupat, dimarts 28 de febrer, el departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, a Barcelona. L’objectiu: la disponibilitat de 100 milions d’euros perquè anessin directament a la partida de llistes d’espera. Durant l’ocupació, va ser impossible reunir-se amb el vicepresident econòmic, Oriol Junqueras. Els van oferir reunir-se amb el Secretari d’Economia, Pere Aragonès, invitació que la PAICAM va rebutjar «perquè ja havien passat pantalla», mentre que la Marea Blanca sí que ho va acceptar. En van sortir amb el compromís que s’ho estudiarien i s’hi reunirien, de nou, la setmana vinent.

La data fou triada per a l’acció perquè era quan es reunia el consell executiu del Govern. El Conseller de Sanitat, Toni Comín, havia compromès 45M€ per a les llistes d’espera. En paraules d’Isa Garnika, membre de la PAICAM, la despesa no resol el dèficit estructural de la sanitat catalana. «Per això volem una solució immediata per a urgències, cap derivació a la privada i una sanitat 100% pública», afegeix Garnika.

La portaveu de la PAICAM, Marta Serrés, emfasitza que no estan d’acord amb aquests pressupostos, entén que hi ha diners que ballen i que es poden posar a un lloc o a un altre. Reclamen prioritzar per evitar «situacions kafkianes, malaltes hipermedicades, consultes sense especialista» i d’altres situacions que van «en perjudici de tothom». Per a Serrés, el més urgent és resoldre el problema de les llistes d’espera.

Trini Cuesta, membre de la Marea Blanca, coincideix en l’anàlisi. Cuesta menciona el pla de xoc fet per les llistes d’espera, el 2016, per part de la conselleria de Salut. El pla de xoc, de 96M€, havia de servir per pal·liar les llargues llistes d’espera per a les proves diagnòstiques o per a les intervencions quirúrgiques. «Catalunya és la comunitat autònoma que té més persones en llistes d’espera», exposa Cuesta. El pla de xoc es va presentar al Parlament però mai es va posar en marxa.

Aquests dies han sabut que el pressupost de 96M€ està rebaixat a 56M€. La Marea Blanca va anar al Parlament a parlar amb Comín a dir-li que no hi estaven d’acord. L’acció d’ahir era per fer pressió. «Vicepresidència i Economia sí que tenen capacitat d’organitzat pressupostos; és un tema de govern, no de conselleria, per poder atendre a més pacients», afirma.

La Marea Blanca s’ha reunit amb Pere Aragonès, Secretari d’Economia, a qui li han exposat les raons de l’acció. Han acordat que Aragonès organitzarà una reunió amb la conselleria de Salut, la d’Economia, Marea Blanca i la PAICAM, si s’hi avé. Des de la Marea Blanca confien en la paraula d’Aragonès i queden a l’espera que aquesta setmana estudiïn el pla que proposen. El pla inclou 45M€ més 11M€ d’una partida satèl·lit.

Per a Cuesta, el més important és que es pugui atendre el màxim nombre de persones que estiguin en llista d’espera. «Hem apel·lat a la responsabilitat política i social del govern. Això no és un pols, el que importa és la gent que està esperant anys per una intervenció o per una prova, cal intentar que això sigui possible», ha afegit.

La PAICAM no ha volgut reunir-se amb Aragonès perquè ja van definir un dia que havien «passat pantalla». «Ja hem tingut reunions amb càrrecs intermedis, reunions sempre infructuoses, gent molt amable i molt bones intencions, però res es concretava perquè diuen que no és a les seves mans, que ho traspassaran, que ho valorarà el conseller», explica Serrés. La portaveu denuncia que una part molt important dels pressupostos aniran cap a la privada perquè la sanitat pública catalana està molt privatitzada. Per a Garnika, cal visibilitzar el conflicte, organitzar i cohesionar les lluites i confrontar-les a les retallades i pressupostos antisocials. Serrés hi afegeix que cal crear sinergies, «perquè estem en un moment en què cal més múscul polític, falta profunditat, i contundència, falta pressió».

Una sanitat púbica cada cop més privatitzada
En declaracions a premsa, Serrés afirma que haver donat llum verda als consorcis sanitaris, -obrir les portes de la sanitat pública per deixar entrar a la privada-, ha estat desballestador per a la sanitat. «Amb l’aprovació dels darrers pressupostos del Parlament, el problema no només persisteix, sinó que s’agreuja», afegeix. La portaveu afirma que estan «tipes del mantra» que diu que és més eficient un sistema de salut mixt en el qual col·laborin entitats públiques i privades. Denuncia que hi ha interessos en mantenir el sistema de salut mixt perquè hi ha qui en treu «sucosos beneficis».

«No és només un problema de tresoreria, que segurament també, és un problema de quines són les prioritats a l’hora de fer pressupostos. Els drets fonamentals i essencials, mai haurien de ser qüestionables en una societat justa, en una societat on prevalgués l’equitat», afirma Serrés. Des de la PAICAM porten un any insistint que no es poden fer prevaldre criteris econòmics en detriment dels sanitaris i entenen que és inqüestionable que cal repensar la sanitat catalana, on el primer pas és descongestionar les urgències hospitalàries, donar una atenció més personalitzada i poder fer un millor seguiment del pacient, reobrir CAPs que han tancat o han retallat horaris, entre altres. «No ens cansarem de dir que cal fer fora la pública de la privada, per molts motius, però urgentment per no generar dobles llistes i per rebaixar les llistes d’espera» afegeix. Serrés conclou que les llistes són un bon negoci per a les privades, per a les mútues, per a les assegurances i per a les farmacèutiques, on els interessos econòmics passen per davant de les necessitats de les malaltes.

A l’acció hi han participat unes 130 persones, sobretot provinents d’altres col·lectius en defensa de la sanitat pública, com Tancada Clínic, Acampada Mar, les coordinadores en defensa de la sanitat de Mollet, de Terrassa, del Prat o de Mataró, del SAP Muntanya, o també l’Assemblea de Pensionistes de Gràcia i Iaioflautes. La valoració és positiva en quant a assistència i visibilitat. Durant l’acció, les manifestants han cridat proclames, mostrat pancartes i fet sonar xiulets, però sense fer excessiu soroll per no molestar les treballadores del departament. La presència policíaca no ha causat cap incident.

Fotografies: PAICAM