Demanar el tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) motiva a diverses organitzacions catalanes que preparen una marxa a peu des de Sabadell fins al CIE Zona Franca el proper diumenge 6 de juny. S’eixirà des de la ciutat del Vallès perquè allí vivia un jove magribí que va morir el dia 13 de maig al centre de la Zona Franca.
La Federación de Asociaciones de Inmigrantes del Vallés (FAIV) és una de les entitats capdavanteres en l’organització de l’acte, ja va convocar una concentració el 21 de maig davant de l’ajuntament de Sabadell. El president de FAIV, Hugo Colacho,va exigir el tancament dels centres d’internament d’estrangers i els qualificà de “xicotets guantànamos distribuïts per tota Europa”. Segons ell “són una vergonya per a la societat”.
L’entitat SOS Racisme també es va implicar força en la difusió de la mort de Mohamed Abagui (així es deia el jove de 22 anys nascut a Tànger). Però va anar més enllà, va constatar la manca de transparència del CIE de la Zona Franca. L’endemà de la mort, el dia 13 de març, l’organització antiracista va realitzar gestions per recaptar informació del succés i no va obtenir resposta de la direcció del centre. S’assabentaren dels fet a través de diverses trucades de persones retingudes al mateix CIE i familiars d’altres interns. Segons SOS Racisme, les persones internes “són privades de la seva llibertat tot i no ser delinqüents, només han comès una falta administrativa, que és no tenir la documentació en regla”. S’hi poden estar fins a 60 dies en uns centres que no són penitenciaris i per tant no tenen normes reguladores de funcionament. L’organització també demanà el tancament dels CIE.
Sense explicacions
A hores d’ara, els familiars de Mohamed es troben amb una manca absoluta d’informació per part de la Delegació del Govern i la Direcció Superior de Policia. Els dos organismes haurien d’haver procurat l’atenció necessària cap a ells segons consta als protocols d’actuació contemplats en aquests casos. A més, la lesió o mort de qualsevol persona a dependències de l’Estat és responsabilitat seua. Si bé, en aquesta línia el jutjat d’instrucció 2 de Barcelona ha obert un expedient i una investigació pels fets, sense resultats fins ara.
Segona topada Tot començà el 15 d’abril quan Mohamed va desaparèixer sense cap raó i hores més tard els seus familiars el van trobar al centre de reclusió per a persones sense la documentació en regla. Però no era la primera topada de Mohamed amb les institucions catalanes. Al juliol de l’any passat va rebre quatre trets dels Mossos per entrar amb un ganivet en un locutori de Sabadell. La dona de recepció va avisar la policia, el jove va intentar fugir i va rebre els dispars. En sortir de l’hospital, el seu cosí el va acollir a casa mentre esperava el judici. Però deu mesos més tard, quan encara no s’havia celebrat, Mohamed va ser detingut de nou i enviat al CIE, on va morir.