Més d’un centenar de participants, de diferents comarques del País Valencià, van celebrar aquest passat diumenge 26 de maig el 20è aniversari de la Marxa per la Desmilitarització de la Serra d’Aitana.
Grup Antimilitarista Tortuga
Aquest any era especial. Celebràvem, amb l’edició número 20 de la nostra Marxa per a la Desmilitarització de la Serra d’Aitana, no només dues dècades d’esforç i compromís per la Pau i la Natura; també el nostre desig de trobar-nos, de continuar trobant-nos i teixir xarxes humanes de fraternitat i de solidaritat grupal.
Havíem fet una àmplia convocatòria i hi havia fins a 17 entitats organitzadores: Ateneu El Panical, Colla Ecologista la Carrasca, Mas del Potre, CSO Cals Flares i Col·lectiu 8 de Març, totes d’Alcoi i rodalies, Biblioteca Social El Rebrot Bord, d ‘Albaida, Grup Antimilitarista Tortuga, d’Elx-Alacant, Margalló-Ecologistes a Acció, d’Elx, Alternativa Antimilitarista-Moc València, Col·lectiu Ecologista El Rentonar, de la Torre de les Maçanes, Plataforma Villena per la Pau, Grup Anarquista de la Marina, de la Marina Alta, Plataforma Elx per la Pau, Ressò Xarxa L’Alacantí, Col·lectiu Anarquista de la Valldigna. Objectors de consciència de 1971 i Ribonuclèics Teatre d’Alacant.
Hi va haver una bona resposta i l’assistència va superar amb força el centenar de participants. Anotem la presència d’assistents de les tres comarques del Vinalopó, l’Alacantí, les dues Marines, l’Acoià, la Vall d’Albaida, la Valldigna, la Safor i l’Horta de València. Va ser, per tant, una digna Marxa i trobada antimilitarista i pacifista del País Valencià.
Els actes de la Marxa van començar el dia abans, dissabte 25, amb una acampada familiar a la comunitat La Garrofera, a Sella, Marina Baixa. L’acampada, en què hi va haver entre 20 i 30 participants, molts menors d’edat, va suposar un espai de trobada interpersonal, amb la natura i amb la música. Es va acampar, es va passejar pel camp, es va jugar, es va sopar, es va cantar i es va escoltar una improvisada sessió musical amb guitarres, trompeta i saxo alt.
Ja el diumenge 26, amb cert retard, va començar la Marxa pròpiament dita. Es va partir, com en anys anteriors, dels voltants del Safari Aitana, recorrent els aproximadament dos quilòmetres i mig que separen el lloc del Port de Tudons, punt d’accés a les instal·lacions bèl·liques de l’exèrcit de l’aire.
Com també és tradicional, al lloc ens esperava un dispositiu de la Guàrdia Civil i de la policia de l’exèrcit de l’aire que, més enllà de gravar amb cura les persones participants, no va causar cap problema.
Un cop concentrades les persones participants de la Marxa davant l’entrada de la instal·lació militar, dues persones, dona i home, van procedir a la lectura del manifest que aquest any tenia un marcat caràcter líric i filosòfic.
A continuació, membres del grup alacantí Ribonucleics Teatre, ens van oferir una auca musical en què amb la melodia principal de la pel·lícula “La Llegenda de la Ciutat sense Nom“, totes vam poder expressar cantant el nostre desig de veure la nostra estimada Serra d’Aitana lliure de la presència militar.
aquestes actes, celebrem el tradicional esmorzar sota els pins, en què, com cada any, no va faltar la coca salà i el vi.
Tot seguit, les activitats d’aquesta edició número XX de la Marxa a Aitana es van diversificar. Hi va haver els que van haver de tornar als punts d’origen. Hi va haver els que van dedicar el matí a gaudir personalment o amb les seves famílies de la bellesa del singular paratge natural que és Aitana, a passejar per les seves sendes i veure les seves fonts, malauradament, amb poca aigua aquest any a causa de la sequera. També hi va haver un grup que va fer l’excursió muntanyenca i va portar la pancarta del XX aniversari al cim de la Serra d’Aitana.
Finalment, un altre grup va romandre a la Font de l’Arbre, on va tenir lloc la taula rodona “Record de la memòria de l’antimilitarisme i la noviolència al Sud del País Valencià”
Després d’una intervenció inicial d’Arbre Agulló, segon objector de consciència de l’estat espanyol en època franquista, després de Pepe Beunza, que ens va alliçonar a no defallir en el nostre esforç d’aconseguir una societat en harmonia amb la natura i amb els valors de la Pau, va donar pas a un torn de paraula lliure en què les persones participants van compartir la memòria de les lluites per la Pau a casa nostra, des dels anys 70 fins a l’actualitat. Es van compartir infinitat de dades sobre el que va passar aquí i allà i també moltes vivències personals. L’experiència va resultar satisfactòria i enriquidora i totes les assistents vam reforçar la nostra convicció de la importància de mantenir viva la flama de la nostra inquietud antimilitarista i noviolenta.
Després els actes de la XX Marxa per la Desmilitarització de la Serra d’Aitana van concloure amb un dinar campestre sota els pollancres de la Font de l’Arbre.
Us hi esperem l’any que ve!