Diversos grups de suport a persones immigrades, sindicats i organitzacions han organitzat una marxa de protesta a peu de Barcelona a Madrid, amb un recorregut d’uns 700 quilòmetres. Un centenar de persones van sortir el passat 23 de setembre de Terrassa, passant per Barcelona, amb la previsió d’arribar a Madrid el proper 25 d’octubre. Han passat, entre altres llocs, per Molins de Rei, Martorell, Igualada, Tàrrega, Lleida o Fraga.
Aquestes organitzacions, entre les quals hi ha Papers i Drets per Tothom, la COS, el Casal Argentí i la Federació d’associacions americanes de Catalunya, volen denunciar així que la política estatal en aquest àmbit contempli les persones immigrades “únicament com a mitjans de producció” i no com a éssers humans de ple dret, entre ells el de llibertat de moviment.
A més de la criminalització que pateix el col·lectiu, que consideren que augmentarà amb aquesta reforma, en què s’augmenten els temps de detenció als Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) de 40 a 60 dies, o inclús indefinidament. Introduint d’aquesta manera la Directiva Europea de Retorn a la legislació espanyola.
A banda de l’enduriment dels requisits per al reagrupament familiar, tant d’ascendents com de descendents, privant a aquestes persones de viure amb la seva família. I d’introduir, si s’aprova la reforma, una penalització amb multa de fins a 10,000 euros per al consentiment en l’empadronament, que consideren que tindrà greus conseqüències en el dret a l’ensenyament i la salut. A més d’incrementar la xenofòbia i el racisme.
Per tots aquests motius, amb la marxa també volen exigir el tancament dels Centres d’Internament, la no penalització del principi d’igualtat, eliminar les restriccions per al reagrupament familiar i l’establiment d’un procés de regularització que no depengui del contracte de treball.
Institucionalització del racisme
Per la COS (Coordinadora Obrera Sindical) aquesta proposta de reforma de llei d’estrangeria que s’està tramitant, “suposa un pas més en la institucionalització del racisme i sols busca dificultar la vida de les persones migrants”. A més considera que “afavoreix l’assentament de diferents graus de ciutadania facilitant l’explotació laboral”. De manera que l’aprovació de dita llei només “aconseguirà culpabilitzar i segregar les persones migrants i esdevindrà una eina de divisió en el si de la classe treballadora”.
Concentracions de suport i rebuda a Madrid
Paral·lelament amb aquesta marxa, diversos col·lectius també han convocat concentracions de suport a la marxa a localitats com Molins de Rei o Alacant. A més, estan preparant autobusos per tal de donar suport a la marxa quan arribi a Madrid i assistir a la manifestació convocada pel mateix 25 d’octubre a la mateixa localitat.