Avui a les tres de la tarda més de 3.000 persones ja havien participat al projecte Diners al Carrer impulsada per la CUP el passat 22 de desembre, tal i com ha confirmat a L’Accent la mateixa formació. Es tracta d’una iniciativa que neix després que el grup parlamentari de l’esquerra independentista rebés uns diners no pressupostats, procedents de subvencions als grups parlamentaris de 2012 que no es van gastar a causa de la convocatòria d’eleccions avançades abans que s’esgotés la legislatura. La CUP va denunciar aquesta pràctica i ha decidit destinar-los a diferents projectes i lluites socials d’arreu dels Països Catalans i d’altres països del món. Per altra banda també els diputats al Parlament del Principat també han aportat els diners que Hisenda els va retornar després de la declaració de la renda. En total, la quantitat de diners puja fins als 36.000 euros.
Can Vies, un dels primers beneficiaris.
El primer projecte beneficiari dels diners ha estat Reconstruïm Can Vies. Més tard també s’han destinat recursos a projectes de solidaritat internacional a Palestina, el Kurdistan i el Sàhara, coincidint amb la negativa del Parlament principatí no reconegués el dret a l’autodeterminació de cap dels tres pobles oprimits. Després de repartir part dels diners, ara mateix queden pendents de distribuir 23.765 euros entre set projectes escollits per la CUP. En una votació oberta, la ciutadania podrà decidir fins al 31 de desembre quin projecte ha de rebre més o menys recursos econòmics. Cada persona que entri al web n’haurà de triar tres, i la quantitat de vots donarà el resultat final que se sabrà el 2 de gener, juntament amb la quantitat de diners atorgats a cada projecte.
Set lluites socials
Els set projectes triats abracen lluites de diferents àmbits arreu del territori, com la demanda per tancar els Centres d’Internament d’Estrangers que encarna la plataforma ‘Tancarem el CIE”o la lluita del “Col·lectiu Sense Papers de Perpinyà”, que parteix de l’autoorganització de les persones residents a la Catalunya Nord que demanen la regulació de la seva situació administrativa a l’estat francès. També s’ha tingut present la lluita per un habitatge digne, a través de les campanyes de desobediència per l’accés a l’habitatge, així com aquells col·lectius que reclamen el poder de decisió de les dones sobre el seu propi cos. Un altre dels àmbits que ha patit més amb les retallades ha estat la sanitat, i per això s’ha tingut en compte la possibilitat de donar part dels diners de la iniciativa al Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública a Tarragona. Una altra de les possibles lluites beneficiàries és la Plataforma en Defensa de l’Ebre. Per últim, el Projecte Observatori per l’Horta és una de les opcions entre les quals la ciutadania pot decidir on van a parar els diners de la CUP.