Convocats per la Plataforma d’Acomiadats de Nissan i l’Assemblea de Treballadors i Treballadores a l’atur de Barcelona, més de 400 persones van participar el passat 7 de novembre de la Marxa Contra l’Atur i els Acomiadaments.
La marxa, que va durar més de 5 hores, va sortir a dos quarts d’onze del matí de l’avinguda República Argentina de Cornellà (Baix Llobregat) i va arribar a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Abans, s’havia realitzat una concentració al Mercat de Sant Ildefons per tal de repartir octavetes i explicar els motius de la marxa al veïnat.
Repartiment d’octavetes i concentració que es va repetir al Mercat del Centre de l’Hospitalet i davant les oficines de l’empresa automobilística Nissan, situades a les Torres Cerdà. Lloc on les treballadores varen llençar ous per tal de denunciar els acomiadaments de 700 treballadores el juliol passat, el 77% de les quals afiliades a la CGT.
Cridant consignes com “Readmissió acomiadats!”, “Més treball i menys corrupció” o en pro d’una vaga general, la marxa va continuar des de l’Hospitalet cap a Sants, on l’Assemblea Social va oferir un refrigeri als participants, i dirigir-se ja cap a la plaça Sant Jaume. Parant abans, però, al Mercat d’Hostafrancs per tal de donar a conèixer la marxa.
Un cop arribats a la plaça de Sant Jaume, gairebé a quarts de tres, va arribar el torn de la intervenció de les plataformes convocants, en què van exigir, un cop més, la prohibició dels acomiadaments, la nacionalització sense indemnització de les grans empreses que tanquin i la seva reobertura sota control dels treballadors i associacions, la readmissió dels acomiadats pels ERO fraudulents, la reducció dràstica de la jornada laboral sense reduccions salarials per mantenir els llocs de treball, la prestació d’atur indefinida fins a la recol·locació efectiva i les bosses de treball rotatives i transparent, sense discriminació de gènere i origen, cogestionades per ajuntaments, assemblees d’aturats i associacions de veïns.
La Marxa va comptar amb el suport de fins una quarantena d’organitzacions i col·lectius. Entre d’altres, organitzacions de l’esquerra independentista com la CAJEI, Endavant o Maulets, sindicats com la COS i la CGT o la campanya Que la crisi la paguin els rics i diverses assemblees socials i d’aturats a nivell local.
Trobada de col·lectius de base i contra la crisi
Gran part dels col·lectius que donaven suport a aquesta marxa, són assemblees socials i contra la crisi que s’han format darrerament a diversos pobles i ciutats per fer front a la situació de precarietat i atur que pateixen els i les treballadores. Entre altres l’Assemblea Social de Cornellà o Sant Andreu, l’Assemblea d’Aturats i Aturades de Badia del Vallès o el comitè Gràcia en Crisi.
En aquest sentit, convocats per la campanya Que la crisi la paguin els rics, el cap de setmana del 14 i 15 de novembre, ha tingut lloc la Trobada de col·lectius de base i contra la crisi al Casal Independentista de Sabadell Can Capablanca.
Entre d’altres, ha servit per debatre les possibles mobilitzacions davant la futura presidència de la Unió Europea per part del Govern espanyol i la cimera euromediterrània a Barcelona del juny del 2010. A més d’un intercanvi d’experiències entre les diferents assemblees locals.