El passat dos de febrer la coalició PSM-IV-Entesa aprovava un document polític que entre altres coses li canvià el nom a “Més per Mallorca”. En una assemblea general a la seu de CCOO a Palma, el 98% dels assistents donaren suport a aquesta “nova etapa política i organitzativa”. Ara, la coalició acceptarà militants independents, és a dir, de cap dels tres partits que la conformen, amb el que els nacionalistes aspiren a cohesionar la entitat de cara a les properes eleccions.
Més per Mallorca representarà a partir d’ara el projecte polític que Partit Socialista de Mallorca, Iniciativa Verds i Entesa per Mallorca ja iniciaren el 2011. La qüestió nacional, més enllà de la defensa de la cultura catalana, queda definida amb la defensa de “el dret de decidir dels pobles de les Illes Balears”. En el que pareix una referència al concepte que defensà fa poc el president de la CAC, Més també es pronuncià d’assolir “estructures pròpies d’un estat modern”. Els progressistes també afirmen la voluntat “d’obrir-se” a la ciutadania, adoptant un model organitzatiu “assembleari” i cridant a la participació de diverses candidatures municipals independents. Aquesta escenificació d’un canvi de cultura política es podria explicar per l’augment viscut els darrers anys per l’Esquerra Independentista, a més de l’anticapitalisme en general, així com la irrupció de les CUP al parlament del Principat.
Entesa, de nou al PSM
Paral·lelament al replantejament que ha donat lloc a Més, Entesa per Mallorca, resultat de l’escissió del PSM l’any 2006, torna a integrar-se dins el partit nacionalista. La formació encapçalada per Jaume Sansó havia intentat una línia política més centrada en les aliances en clau “nacional”, rebutjant el treball amb Esquerra Unida per teixir ponts amb la dretana Unió Mallorquina. Tot plegat acabà en el fracàs electoral de la candidatura “Unitat per les Illes” al congrés espanyol l’any 2008, que a més d’Entesa i UM també incloïa ERC i PSM. El passat 23 de febrer PSM i Entesa tancaven la seva reconciliació en un congrés realitzat a Petra.
MÉS…del mateix?
Si bé els progressistes han insistit en el naixement d’una “nova etapa política”, que consolidaran amb una nova assemblea general cap a l’abril d’enguany, de moment es repeteixen velles cares conegudes: Biel Barceló, David Abril i Jaume Sansó. Malgrat que el primer declarà que la idea era fer una aposta com la de Compromís al País Valencià, la opció que defensava aquest mateix nom per la coalició mallorquina només obtingué el 33,7% dels vots.
Algunes fonts apunten a que existirien converses amb ERC de cara a la seva entrada a Més, però sembla que encara s’hi està lluny de qualsevol acord. Així, aplegant als mateixos partits, i mantenint el projecte polític, la gran diferència que suposa Més pareix la nova opció de la militància no associada a les anteriors formacions. Sembla, per tant, que guanya pes una coalició que dotada ara amb més entitat pròpia, aspira més que res a obtenir “uns resultats històrics” a les eleccions de 2015, com expressà l’ex-president d’Entesa Biel Huguet.