El passat 12 d’abril el regidor i portaveu de PxC a l’Ajuntament de Gramenet del Besòs, Juan Gómez Montero, agredia i amenaçava un militant de la candidatura alternativa “Gent de Gramenet” dins el propi Ajuntament, quan el noi estava utilitzant la fotocopiadora. Pocs dies després, el dilluns 15, més de 40 entitats locals van convocar una concentració de rebuig a la qual assistiren més de 300 veïns i veïnes. L’ACCENT hem entrevistat el jove agredit per conèixer els fets de més a prop:
En els últims anys ha crescut en nombre de vots els partits com PxC, quina presència tenen als carrers de Gramenet?
La seva presència als carrers és residual, primer de tot perquè funcionen amb unes estructures organitzatives molt jeràrquiques. Tot i així, no deixa de ser preocupant. El grupuscle de PxC a Gramenet està liderat pel seu portaveu, Juan Gómez Montero (l’agressor), un individu que ni tant sols viu a la ciutat, viu al Prat del Llobregat. De forma esporàdica, es dedica a fer controls i denúncies de comerços que suposadament no compleixen les normatives. Aquesta forma residual de persecució per raó d’origen s’ha materialitzat amb una entitat de comerciants clarament xenòfoba tots els membres de la qual són actius dins l’entramat de PxC a Gramenet. El personatge més visible d’aquesta entitat de comerciants és Àngel Martínez, perruquer, condemnat recentment per injúries a una membre molt activa de Fondo Comerç (entitat de comerciants que treballa amb molta dedicació per la convivència a la ciutat).
Val a dir que un dels fronts que Juan Gómez Montero té oberts a la ciutat és la Policia Local. Sembla ser que ha consolidat relacions amb alguns membres i esdevé referent polític per aquests. Una de les seves croades és “treure mediadors i omplir els carrers de policia”.
Hi ha hagut agressions similars anteriors a la teva per part de la ultradreta?
Des que apareixen per primer cop a la ciutat, coincidint amb les eleccions municipals de 2011, els esdeveniments violents s’han anat produint de forma progressiva.
A Gramenet no havíem tingut constància de l’existència de cap mena de grup de suport a PxC, ni tan sols de grupuscles d’extrema dreta des de feia anys, fins la mateixa campanya electoral, durant la qual des del primer moment van produir-se les amenaces per part de Montero: “Tengo unas ganas de rebentarle la cabeza a un rojo como tú” és un exemple d’algunes de les frases que es van poder escoltar durant la campanya. Després de diverses amenaces a algunes persones, dos joves van decidir denunciar i anar a judici. Finalment la sentència va absoldre Juan Montero, però no negava en l’autoria.
En la presa de possessió com a regidor, va agredir un indignat que es manifestava contra l’entrada dels feixistes a la ciutat. En aquest cas, Gómez Montero va ser condemnat primer pels jutjats de la ciutat i després corroborat per l’Audiència Provincial de Barcelona.
A més del procés obert per l’agressió que vaig patir el passat divendres dia 12, el senyor Gómez Montero té també obert un altre procés judicial per haver agredit una jove en un dels plens de l’Ajuntament, davant de Secretari, regidors, policia i públic.
A més de tot l’historial del seu líder, es produeixen altres exemples com agressions per part de membres de PxC a periodistes i fotògrafs, així com intimidacions constants.
Quins creus que va ser els motius d’agredir un jove d’una agrupació política amb representació a l’Ajuntament dins de les mateixes dependències municipals?
Aquest individu utilitza la por per fer-se respectar. En cap de les ocasions en què me l’he pogut creuar i en què s’ha adreçat a mi de forma xulesca, jo m’he vist intimidat. Ell sap que les seves paraules no m’afecten i això el posa nerviós. En concret, aquell mateix dia estava imprimint notícies relacionades amb els casos d’agressió que ell mateix havia dut a terme, així com notícies de les trajectòries feixistes dels membres més actius de PxC. Ell ho va veure, em va voler intimidar verbalment i, veient que així no ho aconseguia, va decidir agredir-me. M’ha agredit però encara no m’ha intimidat.
Creus que tenen algun tipus de “cobertura” per part d’altres partits polítics o col·lectius?
Just després de l’agressió, l’alcaldessa i tot l’equip de govern, van decidir convocar una junta de portaveus extraordinària per tractar els fets. Tots els portaveus dels grups municipals excepte el de Plataforma –no se’l va convidar, en considerar que era la part agressora– van signar un comunicat oficial de rebuig, fins i tot la del Partit Popular. Això demostra que, més tard o més d’hora, aquest fet havia de passar i li podria haver passat a qualsevol per la trajectòria d’aquest del líder de PxC a Gramenet. En les formes, podem dir que estan suficientment aïllats.
La cobertura que sí que tenen és en el camp de les idees. Val a dir que la propaganda repartida pel Partit Popular durant diverses ocasions no divergeix massa de la repartida pels individus de PxC. A més, des de l’equip de govern, es duen a terme polítiques realment dubtoses, aplicant criteris polítics diferents per raó de districte (per exemple, amb una normativa d’horaris comercials), clarament marcats per la concentració o no de població nouvinguda.
Com afronta aquesta agressió un col·lectiu com a Gent de Gramenet? I el poble?
Com a Gent de Gramenet des de sempre hem manifestat l’amenaça que suposa l’establiment i la consolidació d’un grup neofeixista a la nostra ciutat. La persecució i el conflicte amb aquests individus no comença i no acabarà amb l’agressió que he patit.
En el cas concret, tothom ha rebutjat l’acte de violència perpetuat. Les xarxes socials n’anaven plenes i el fil conductor dels posicionaments individuals era la denúncia i la culpabilitat de Gómez. Els fets va succeir el divendres i vam decidir convocar un acte unitari pel dilluns següent: més de 300 persones de la ciutat, però també de fora, es van concentrar a la plaça per denunciar els fets. En dos dies, més de 40 entitats van dirigir-se a nosaltres per donar el seu suport a la convocatòria i mostrar el rebuig al feixisme. Fins i tot el Defensor de la Ciutadania de la ciutat va excusar-se per no haver pogut assistir-hi. Encara ara, després de la concentració, segueixen arribant missatges de suport tant a nivell individual com a col·lectiu.
Ací podeu veure un vídeo de la concentració: