Milers de manifestants omplen València per culminar els actes de la Diada del 25 d'Abril

Milers de manifestants omplen València per culminar els actes de la Diada del 25 d'Abril

València

Com cada any, la Diada del 25 d’Abril ha motivat múltiples actes arreu de la nació. Impulsats en la seua majoria per l’esquerra independentista, els actes han servit per reivindicar la nació completa, però també per recordar la indestriabilitat de la reivindicació nacional amb les lluites socials i antipatriarcals.

Actes durant els dies previs

Enguany, la Diada del 25 d’Abril ha comptat amb un calendari d’actes previs més farcit de l’habitual. Així, al barri valencià de Benimaclet, el divendres 19 ja hi hagué actes que inclogueren la recollida de llibres dins l’acció del mapa dels Països Catalans i una xerrada al local de l’Assemblea de Veïns, amb la presentació del llibre El pas dels maulets del membre de L’ACCENT, Pau Tobar.

El dimecres 24 d’abril, el SEPC de la Universitat de València va organitzar un concert amb Cesk Freixas, Feliu Ventura i el Diluvi que van omplir la sala Sanchis Guarner de la Facultat de Filologia. L’endemà, Endavant-La Costera, juntament amb altres col·lectius, locals va organitzar un concert a Xàtiva, l’emblemàtica ciutat de la Costera destruïda per Felip V fa més de tres-cent anys, poc després de la desfeta d’Almansa, ara fa més de tres-cents anys. El concert va congregar més de sis-centes persones (vegeu peça apart).

El dijous 25 tingué lloc a València, al barri de Ciutat Vella, l’acció del mapa dels Països Catalans, que s’hagué de celebrar a cobert al Racó de la Corbella, i que compta amb la presència d’Enric Tàrrega, l’històric antifranquista i independentista valencià, qui recità dues poesies de Vicent Andrés Estellés.

A Alacant, el mateix dijous 25, com ens informa Aquil·les Rubio, les organitzacions de l’Esquerra Independentista del Sud celebraren un concert del cantautor alacantí Natxo Gironès i de Cesk Freixas. Endavant, Arran i el SEPC aconseguiren omplir el centre cultural municipal de Las Cigarreras amb un concert emotiu, pròxim i engrescador. Natxo Gironès oferí tant composicions pròpies com cançons del seu disc La veu d’un poble, en el qual musica poemes de Vicent Andrés Estellès. Per la seua banda, Cesk Freixas tornà a Alacant després de molts anys amb energia i la seua tendresa característiques, oferint no només les seues cançons sinó també, una bona dosi de coratge i il·lusió per a totes les persones que, des del sud, lluitem diàriament per uns Països Catalans lliures i feministes.

DSC 0037

Per últim, el divendres 26, la vila de Sueca acollí l’homenatge a Joan Fuster i la presentació de Som Països Catalans al País Valencià. L’homenatge, que inclogué una concentració a la plaça de l’Ajuntament, davant el monument a l’escriptor de Sueca, i un acte posterior a la Casa de la Cultura, fou seguit per més d’un centenar de persones. En l’acte intervingué l’escriptor de Xàtiva Toni Cucarella i hi actuaren Feliu Ventura i Borja Penalba, a més dels músics de València, Ivan i Mireia. A València, el mateix dia també es presentà el nucli local del Brot Bord, que serví per recordar la importància de no oblidar cap de les reivindicacions en la lluita diària.

El matí descentralitzat

El dissabte de matí acollí actes a diverses ciutats del País Valencià.

A Alacant, la Comissió Abril, integrada pels Joves d’Elx per la Llengua, el Col·lectiu Saginosa d’Ibi i el Casal Popular Tio Cuc d’Alacant organitzà un jornada de cultura popular a la plaça del 25 de maig, amb la participació de les danses de la Foia de Castalla i els Nanos de Callosa d’En Sarrià. L’acte inclogué el dibuix amb llibres del mapa dels Països Catalans i dos parlaments per denunciar els efectes del capitalisme sobre la societat i per reclamar la unitat nacional i cultural dels Països Catalans. Una cercavila pel barri del Mercat posa punt i final a la jornada.

A Gandia, l’organització de joves Arran va aplegar més d’un centenar de joves en la convocatòria nacional que, després de l’interval de l’any passat, han tornat a recuperar. Així, malgrat la pluja, joves vinguts d’arreu es manifestaren pel centre de la històrica ciutat de la Safor en un recorregut escurçat per la pluja. La manifestació, sota el lema “El jovent ho podem tot”, comptà amb la presència d’un grup local de danses i amb diverses accions. El punt de partida i el final fou el Casal Jaume I on es llegí el manifest i on s’organitzà un dinar amb el conjunt l’esquerra independentista local. També al Casal s’hagué de realitzar l’acció del mapa dels Països Catalans, que per culpa de la pluja no pogué celebrar-se a l’aire lliure.

gandia

La manifestació a València

L’esquerra independentista aconseguí reunir milers de persones en el bloc més nombrós de la manifestació de la vesprada de València. Amb el lema “Des de la unitat popular construïm els Països Catalans. Unides som més fortes” la convocatòria unitària d’Endavant (OSAN), de la COS, d’Arran, del SEPC i d’Alerta Solidària va reunir més de quatre mil persones que recorregueren el centre de la ciutat darrere d’una gran estelada.

Abans de l’inici de la manifestació, a la plaça de Sant Agustí, es va realitzar un xicotet acte polític amb les intervencions de Santi Gasó, de la Plataforma d’Afectades per les Hipoteques de Burjassot, i de Vanessa Albelda, del grup promotor de la CUP de València, qui va anunciar que el proper 11 de maig es presentarà públicament a València el nucli local de la CUP. A l’acte també es va recordar la Trobada de Casals, Ateneus i Centres Socials dels Països Catalans que s’ha celebrat a Benimaclet el mateix cap de setmana. Finalment, la militant de l’assemblea de l’Horta d’Endavant (OSAN), Imma Milan, fou l’encarregada de llegir el manifest unitari de l’EI on es reivindicava la proposta de l’alternativa socialista davant el sistema capitalista i es reafirmava el compromís del moviment amb la independència del Països Catalans sense cap renúncia.

Precisament durant la celebració de l’acte polític arribà a la plaça de Sant Agustí la columna de manifestants que havia partit estona abans del barri de Benimaclet a la qual s’hi van afegir bona part dels assistents a la Trobada de Casals i Ateneus. La columna estigué vigilada en tot moment per un fort dispositiu policial, que, d’altra banda, no fou especialment visible durant la manifestació posterior.

Així, el bloc independentista va recórrer els carrers cèntrics de la ciutat sense cap incident destacable; només alguna xicoteta provocació des dels balcons va alterar l’ambient calmat de la convocatòria. Els crits de “sense València no hi ha independència” o “fora les forces d’ocupació” foren dels més escoltats durant el recorregut.

En el seu conjunt, la manifestació va reunir vora les deu mil persones. La convocatòria d’ACPV s’ha centrat enguany en la reivindicació d’un finançament just per al País Valencià i ha comptat amb el suport de les plataformes sindicals institucionals i d’altres col·lectius socials com la Plataforma per la Llei de la Dependència o treballadors de RTVV afectats per l’ERO. D’altra banda, segons han insinuat diversos mitjans, ACPV va pactar un recorregut de la manifestació diferent a l’habitual per evitar accions contra les entitats bancàries.

</param>