Mobilitzacions arreu de l’estat francès pel reconeixement de les llengües minoritzades

Aquest passat dissabte es van celebrar cinc manifestacions en diversos indrets de l’estat francès en defensa de les llengües pròpies d’aquests territoris.

Aquestes mobilitzacions s’emmarquen en la imminent votació al Senat aquest proper dimarts d’una moció de rebuig a l’adhesió de França a la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries. Aquesta moció ha estat proposada per senadors de la UMP en contra d’una llei constitucional impulsada pel govern socialista per permetre l’adhesió de França a la Carta tot salvaguardant alhora l’estatut preeminent del francès.

Les mobilitzacions també s’emmarquen en un context preelectoral. El proper 6 i 13 de desembre es celebraran les primeres eleccions regionals després de la reorganització territorial. Els ens regionals són, ara mateix, els qui determinen gran part de la minsa despesa pública en promoció de les llengües diferents del francès dins l’hexàgon.

15.000 manifestants per l’occità a Montpeller

La manifestació més nombrosa es va celebrar a Montpeller en defensa de l’occità. La marxa va reunir unes 15.000 persones convocades per l’Institut d’Estudis Occitans i la xarxa d’escoles Calandrètas. És la cinquena marxa en defensa de la llengua en els darrers deu anys.

Aquesta convocatòria tenia com a eix central la reivindicació d’una llei que atorgués un estatut jurídic a l’occità. Els organitzadors recordaven que l’occità és una llengua en seriós perill d’extinció segons la pròpia UNESCO.

Altres mobilitzacions a Bretanya, País Basc, Alsàcia i Còrsega

A Karaez (Bretanya), uns 5.000 manifestants es van concentrar en defensa del bretó i del gallo -llengua d’oïl parlada a la part est d’aquest territori-. 5.000 manifestants més es van reunir en defensa del basc a Baiona. A Estrasburg s’hi concentaren un miler de persones en defensa de l’alsacià, mentre que a Aiacciu centenars de persones es manifestaren en defensa del cors.

Manifestació secessionista a Arles

El Collectif Prouvenço va aprofitar la convocatòria occitanista de Montpeller per a convocar una contramanifestació a Arles que va reunir unes 3.000 persones. El secessionisme provençal és un moviment extremadament conservador i regionalista que nega la unitat de l’occità i considera el provençal una llengua diferent. Així mateix, oposa el seu regionalisme conservador a un moviment occitanista provençal a qui titlla d’independentista i esquerranós. El secessionisme en els darrers temps ha utilitzat el malestar generat per la prohibició o limitació d’algunes tradicions taurines per atraure partidaris.

La mobilització catalana, el 7 de novembre

Tot i la presència de catalans a la manifestació de Montpeller, la mobilització en defensa del català serà, com cada any, el proper 7 de novembre. Enguany, la reivindicació lingüística anirà unida a la reivindicació política, amb la demanda d’un estatut específic per a Catalunya Nord.