Mobilitzacions arreu dels Països Catalans contra l’Europa de les 65 hores i la liberalització laboral

Mostrar el seu rebuig a la Unió Europea neoliberal era l’objectiu de les persones que els dies 27 i 28 de gener eixiren als carrers dels Països Catalans per manifestar-se i realitzar accions. Tarragona, Reus, Barcelona i València foren alguns dels escenaris de les mobilitzacions. Totes dins una campanya global: “l’Europa de l’atur i la precarietat. Repartim el treball i la riquesa!”, que escalfava motors per la celebració d’un Fòrum Social (el del Principat) el cap de setmana proper.

L’Estat espanyol és a hores d’ara el president de torn de la UE i entre el 27 i el 30 de gener es va celebrar a Barcelona una cimera dels ministeris de treball europeus. En aquesta mena de reunions és on es couen i s’estructuren reformes laborals i socials com: la directiva Bolkenstein, l’ampliació de la jornada laboral a 65 hores… Per tant, són claus per a bastir tot l’entramat del capitalisme liberal europeu. Atesa la importància, es convocà el Fòrum Social Català a Barcelona (30 i 31 de gener) i s’engegà la campanya “l’Europa de l’atur i la precarietat. Repartim el treball i la riquesa!”. Tot amb la intenció de mostrar que les cimeres d’aquest tipus ataquen directament els interessos de les classes populars i que cal organitzar-se per crear un model econòmic i social més just.

El Camp donà el primer pas
Tarragona fou la primera ciutat que va veure materialitzar-se les accions de la campanya engegada. El matí del dia 27 unes 120 persones s’aplegaven davant l’estàtua dels despullats en una concentració convocada per Cau de llunes (AFRT), Confederació General del Treball (CGT), Sindicat de Comissions de Base (Co.Bas), Plataforma de parados de Bonavista, Assemblea de Joves la Guspira, Endavant (OSAN), Plataforma del Metall, Sindicats d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i Sindicat d’Ensenyament (USTEC).

Davant de la cèntrica estàtua el grup de teatre  va realitzar una representació sobre l’explotació laboral. Després de llegir el manifest, es penjaren diversos cartells a l’edifici de la Social, que denunciaven la situació, entre d’altres, del sistema públic de pensions. Acte seguit s’ha llançat una traca per iniciar una marxa cap a l’oficina de treball on s’ha continuat amb l’activitat informativa i de difusió. Les reivindicacions dels convocants foren, entre altres: “La reducció dels horaris laborals i el salari mínim de 1.200€, serveis públics i de qualitat que generen llocs de treball, feina estable i sense precarietat, manteniment i millora del sistema públic de pensions i que cap persona visca en situació d’il·legalitat i siga expulsada al seu país d’origen”.

El mateix dia a Reus l’Assemblea de Joves (AJR), el Casal Despertaferro, la Co.Bas i altres col·lectius  van fer a les 17.00h i davant les obres del nou de Sant Joan una roda de premsa per denunciar la situació laboral que està patint la ciutadania reusenca, així com, les condicions laborals que pateixen les treballadores de la construcció del nou hospital.

L’endemà a Barcelona i a l’Horta
Pel seu cantó, el dijous 28 es realitzà una manifestació a Barcelona convocada per la Campanya contra l’Europa del capital, la crisi i la guerra i el Fòrum Social Català. Unes 2.500 persones s’ajuntaren als jardins de la vila de Gràcia i baixaren pel passeig de Gràcia fins a acabar davant de Foment del Treball, a Via Laietana.

L’esquerra independentista també hi era present: una pancarta conjunta de Maulets, Endavant (OSAN), SEPC i CAJEI anava davant dels centenars de persones que duien banderes roges, liles i estelades. Al llarg del recorregut es cremà una bandera de la UE a la porta de la borsa de Barcelona i es llançaren ous amb pintura a la porta del Banc d’Espanya.

Eixa mateixa nit a la comarca de l’Horta la Coordinadora contra la crisi d’aquella contrada va realitzar diverses accions. Consistien a penjar pancartes en diversos llocs de la comarca i apegar cartells als vidres d’algunes empreses amb el lema de la campanya de la coordinadora “Socialitzem la riquesa, repartim el treball”. Segons la mateixa Coordinadora les accions “volen reivindicar la necessitat d’avançar cap a un nou model social sense desigualtats ni atur on la riquesa generada pel treball estiga al servei de la majoria social, és a dir: de les classes populars”.

La Coordinadora està integrada per Maulets, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la Coordinadora d’Assemblees de Joves de l’Esquerra Independentista (CAJEI), Endavant (OSAN), Somnis de Montcada, Coordinadora Obrera Sindical (COS), el Centre Social Terra de Benimaclet i l’Ateneu Popular de València.

A les 12.00h, l’endemà de les accions, es presentà a la Societat coral El Micalet la campanya de la Coordinadora “Contra l’Europa del capital i la guerra”. La persona encarregada de la roda de premsa, Andreu Ginés, afirmà que “es vol aprofitar la presidència europea de l’Estat espanyol per tal que les diferents organitzacions de l’esquerra independentista i els diferents moviments socials i sindicals d’arreu dels Països Catalans denuncien les polítiques econòmiques i laborals neoliberals de la UE i d’Espanya”.