Mobilitzacions arreu dels Països Catalans pel dia contra la violència de gènere

Mobilitzacions arreu dels Països Catalans pel dia  contra la violència de gènere

dona

El dia internacional contra la violència de gènere, el 25 de novembre, ha estat marcat a la comunitat autònoma de Catalunya per la prohibició a Barcelona de la manifestació feminista que cada any es convoca. La prohibició ha esta justificada per la coincidència amb la jornada electoral, malgrat que els convocants han insistit en que dita mesura atempta contra el dret de les persones d’expressar lliurement al carrer les seves reivindicacions.

Així, tot i la prohibició, la convocatòria s’ha mantingut i vora 500 pesones van acudir a les 18:00h a la font de Canaletes. Darrere d’una pancarta on s’hi podia llegir “Dones lliures en països lliures”, els manifestants baixren per la Rambla i van acabar davant de la Generalitat, a la plaça Sant Jaume.

Per la seua banda, a València, desenes de persones van marxar rere la pancarta amb el lema “Capitalisme és precarietat, desemmascarem la violència institucional” que marcava l’inici del bloc de l’esquerra independentista, de lluny fou el mes vistos i combatiu. Tot i així, la manifestació fou menys nombrosa que altres anys, possiblement pel fet d’haver-se convocat en horari matiner.

A Palma, l’acte consistí en una marxa de torxes silenciosa convocada per l’Assemblea Antipatriarcal, projecte impulsat per l’EIM juntament amb altra gent propera, com són l’Ateneu Popular de Palma, sectors llibertaris, el 15M, etc. Se sortí de la plaça Porta Pintada i es feu un recorregut pel casc antic, tallant alguns carrers comercials i acabant a Cort, davant l’Ajuntament on es llegí el manifest. La marxa fou seguida per unes dues-centes persones.

La diada a Tarragona començà amb una concentració a les 12h davant de l’Ajuntament, a la plaça de la Font. La convocatòria la feia Cau de Llunes i hi col·laborava l’EI i el Brot Bord. L’acte va consistir en un recital de poesia a càrrec del grup de dones de l’Ateneu Llibertari Alomà. Després hi va haver una actuació musical a càrrec del grup Ai, Carai! on totes les components son noies. Després es va llegir el manifest i es féu una xiulada popular.

Incidents quan Artur Mas votava

Cinc feministes van esperar al col·legi electoral on votava el president en funcions, Artur Mas, per mostrar públicament el seu rebuig a la invisiblització d’aquesta diada per part de les institucions catalunyeses. Amb les boques tancades per cinta adhesiva i enganxines del 25N van rebre el dirigent de CiU, però els mossos les expulsaren immediatament i les retingueren uns vint minuts fora del col·legi. Tots els grans mitjans de comunicació silenciaren l’acció.

Què va passar el 25N?

Des del 1999, el 25N és el dia mundial per l’eliminació de la violència de gènere. Es va triar aquesta data per a recordar unes lluitadores per la llibertat del poble i contra la opressió: les germanes Mirabal, assassinades l’any 1960, a la República Dominicana, per ordre del dictador Trujillo.

Aquestes germanes (i els seus marits) eren activistes en el moviment “14 de junio” un moviment on confluïen diverses organitzacions i guerrilles amb l’objectiu de enderrocar el règim. Les germanes ja havien estat a presó anteriorment, on foren violades i humiliades. El 25 de novembre del 1960, després de visitar els seus marits, encara dins de la presó, el seu cotxe fou interceptat per homes del dictador. Les dones i el conductor del vehicle foren duts en una casa propera i en una habitació, foren ofegats i apallissats, seguidament els seus cadàvers foren portats al cotxe, que havien accidentat els mateixos sicaris, per fer creure que les germanes havien tingut un accident de trànsit.
La mort de les germanes provocà una indignació general arreu del país i Trujillo va caure mort el 30 de maig de l’any següent.