Naia: el sol naixent de la música d’autor valenciana

Concert de Naia>> La ressenya de la quinzena: Joc d’emocions

Una naia és, a la comarca de la Marina, un tipus de porxo típic de l’arquitectura rural, encarat a llevant, epicentre de la casa de camp on s’hi va a la renda, a passar l’estiu. La naia és l’espai per excel·lència de la caseta: la feina, els dinars i els sopars, i també les nits de conversa i música on el temps sembla transcórrer a un altre ritme. Un punt d’encontre que és també l’eix de la vida en comú i l’àgora oberta a l’exterior, metàfora perfecta del que el grup Naia pretén i aconsegueix amb la seua música i la seua veu: evocar-nos aquestes sensacions.

El grup, format per un grup de joves valencians provinents del llarg i ample del país format pas a pas des de l’estiu de 2007- d’Atzeneta del Maestrat a Xàbia passant per Castelló de la Ribera, València i Alcàsser- presentava el passat 12 de febrer el seu primer treball discogràfic, Joc d’Emocions a l’Auditori del Centre Cultural d’Alcàsser.

Naia suposa, tant al seu disc, de 13 cançons ben treballades, com en el seu fresc directe, un punt d’encontre entre ritmes i generacions, combinant cançó de transmissió oral (cants de batre, havaneres, vetlatoris, cançons de simbomba…) amb cançó d’autor i influències provinents del pop. Les lletres suposen una altra vessant que complementa la qualitat de les seues melodies: ens parlen de compromís i lluita pel territori i per l’idioma, però també de sentiments, bé de la seua pròpia collita o donant veu a poetes del país com Ramon Guillem, Marc Granell o Vicent Andrés Estellés. Per tot això, a l’hora de la gravació del disc, produït per Jaume Faraig als seus estudis del Verger i als estudis RPM de València, han comptat amb la col·laboració de músics i cantants consolidats, també amics del grup, com Miquel Gil, Dani Miquel, Guillem Reig, Aina Tarrasó, Néstor Mont o Laura Navarro.

El concert de presentació- conduït pel cantautor Pau Alabajos – fou, en aquest sentit, una mostra del seu talent, i una oportunitat de lluir l’ample ventall d’instruments de què fan ús en directe: guitarres acústiques i flamenques, clarinet, llaüt, arxillaüt, bandúrria, congues, dolçaina, tarota, flabiol valencià, caixó flamenc, oceàndrum… Una actuació rodona on també hi actuaren els músics que han col·laborat al disc, Miquel Gil a la veu, Dani Miquel amb la viola de roda, Néstor Mont a la guitarra, Laura Navarro al violí, Guillem Reig al saxo, a més de la Colla de Dolçainers d’Alcàsser i dos integrants del grup Escalivada, que realitzaren uns garrotins entre l’entusiasme i participació d’espontanis del públic.

Un públic entregat, d’amics, entusiastes i veïns d’Alcàsser de totes les edats que no volgueren perdre’s l’esdeveniment i que tornaren a casa amb el disc sota el braç després de l’èxit de la vetllada. Això va posar el colofó a la presentació en societat al seu poble- a un dels seus pobles- d’una formació que comença a ser coneguda arreu del país i i que mira, com la construcció que li dona nom, a llevant: a un brillant futur que per aquests joves només acaba de començar.