El 6 de maig la Conselleria de Justícia de la Generalitat Valenciana va enviar un requeriment administratiu a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) perquè es tanquin els 12 repetidors que ofereixen senyal de Catalunya Ràdio, en un termini de 10 dies.
En cas d’incompliment d’aquest requeriment, la Justícia valenciana pot condemnar ACPV a pagar entre 100.000 i 200.000 euros per cada repetidor que no s’hagi tancat, la qual cosa suposaria una suma que podria arribar als 2,4 milions d’euros. Així doncs, la persecució de Catalunya Ràdio no posa només en perill la llengua catalana al País Valencià, sinó també el futur d’ACPV.
L’única solució que es podria trobar al conflicte seria l’aplicació de la llei de reciprocitat dels mitjans. Segons aquesta, les autonomies limítrofs poden compartir els senyals sempre que compartisquen espai. Això sí, passa per un acord previ entre ambdues comunitats. Així doncs, la solució passa per l’actuació dels governs català i valencià. Pel que fa al primer encara no s’ha pronunciat, i pel que fa a l’executiu de Francisco Camps, queda clar que no abandonarà la seva lluita contra tots aquells mitjans que emetin en llengua catalana.
En contraposició amb el cas valencià, la Franja està d’enhorabona. I és que el passat 28 d’abril va néixer Ràdio Matarranya, que es dirigeix a l’audiència en català i sota el lema “18 pobles, una sola veu”.
L’objectiu de Ràdio Matarranya és convertir-se en una emissora de referència per la gent de la comarca, i també dinamitzar socialment i cultural els 18 municipis de la comarca. La programació encara està en fase de proves, però ja es pot escoltar l’emissió per internet. De moment la programació gira entorn el magazín Matarranya al dia.