Quan encara queien flocs de neu a cabassos a les nostres estimades comarques gironines, els poders fàctics representats per l’empresa REE, FECSA-ENDESA i el govern pro-MAT de la Generalitat de Catalunya, ja s’afanyaven a proclamar als quatre vents que amb la construcció de la MAT totes les catàstrofes elèctriques que copejaven part del país no s’haurien produït.
I entre la tempesta meteorològica i la tempesta política aquí ningú (excepte els moviments en defensa del territori) va trobar un racó per denunciar les vertaderes raons del col·lapse: la xarxa de distribució. Una xarxa en la qual no s’inverteixen prou diners. Les elèctriques s’estimen més primar els grans beneficis. S’estimen més tenir una xarxa antiquada, amb torres rovellades, amb el mínim manteniment subcontractant empreses a base de sous precaris.
Però ja se sap que a Catalunya qui dirigeix els temes energètics és el benvolgut senyor Agustí Maure, antic alt càrrec de REE, síntesi absoluta de neutralitat en el tema de la MAT. S’hauria de preguntar al govern tripartit per quina raó un alt càrrec de REE és el màxim responsable de temes energètics a Catalunya. S’ha d’exigir la dimissió d’aquest personatge o fer-lo fora del govern, que aprofita com a plataforma de promoció de la MAT.
Amb la nevada i els fets que s’han esdevingut s’ha evidenciat que les grans companyies elèctriques operen com a monopoli privat i actuen amb total impunitat. El seu objectiu és la recerca contínua de beneficis privats i fins i tot quan se’ls penalitza (arran de la gran apagada a Barcelona de l’any 2007) amb 22 milions d’euros es poden permetre el luxe d’esquivar la llei i fer-se els “longuis”. I qui dia passa any empeny, ningú els obliga a fer un manteniment seriós, inversions, planificació…
Dit això és imprescindible desvincular l’episodi de la nevada i la MAT. És feina nostra i del conjunt de la ciutadania rearmar-nos d’arguments i seguir treballant contra aquesta imposició, per això voldria concloure l’escrit amb tres reflexions En primer lloc cal treballar per expropiar la xarxa de distribució i renacionalitzar-la i municipalitzar-la en alguns casos. En segon lloc constatar el fracàs del model elèctric centralitzat, que té en la MAT el màxim exponent. Aquest model centralitzat i obsolet respon als interessos de les grans empreses (lobbies i tinks-tanks), que promouen la gran anella energètica de la mediterrània i tenen com a únic objectiu la recerca de negoci. La seguretat en el subministrament és el que menys els preocupa.
Finalment cal encetar sense més retards el gran debat energètic i hem d’apel·lar al diàleg, debat, transparència… el territori ha de parlar i s’han de posar damunt d’una taula totes les postures i punts de vista, sense exclusió de cap tipus. El punt de vista dels moviments anti-MAT també ha de ser tinguda en compte, així, els que proposem una nova cultura de l’energia, basada en un consum responsable, eficient, amb la demanda ben gestionada i una generació distribuïda i neta, també tenim dret a ser escoltats.
*Militant de la CUP de Girona, ha participat actívament en el moviment anti-MAT de les comarques gironines