No al 3+2 i a l’EU2015, principals reivindicacions de la vaga del 26F

El SEPC exigeix als rectorats de les universitats dels Països Catalans que demanin la retirada del decret 3+2

El moviment estudiantil dels Països Catalans ha convocat per demà una jornada de vaga per mostrar el seu rebuig a l’Estratègia Universitat 2015(EU2015) i al decret llei 3+2 de reforma universitària. La lluita ve de lluny i enllaça amb les reivindicacions que les universitats catalanes ja van dur a terme, especialment durant el curs 2008 2009.

De fet, L’EU2015 és l’adaptació que fa l’estat espanyol de la directiva europea del Pla Bolonya. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans sempre ha mostrat el seu rebuig al pla, i les reivindicacions que posa sobre la taula són les mateixes que fa 6 anys. “L’EU2015 aplica a les universitats de l’estat espanyol la mercantilització del coneixement, l’elitització i encariment de l’educació i la liquidació de les universitats publiques que representa el Pla Bolonya”, afirma la portaveu nacional del SEPC, Mercè Amich.

Una altra queixa del moviment estudiantil dels Països Catalans és el canvi en el model de governança de les universitats que, entre altres coses, representa l’eliminació dels claustres universitaris i la seva substitució per patronats en què hi ha representants empresarials. “És un canvi inspirat en el model de les universitats dels Estats Units que inicialment no apareixia al Pla Bolonya”, explica Amich. “Suposa una gestió totalment vertical de les universitats”, afegeix.

No al 3+2

Dins l’EU2015 no s’explicita que el model universitari passi a ser de tres anys de grau i dos de màster, però el SEPC creu que una cosa és conseqüència de l’altra: “L’estat s’ha adonat que no pot fer front a la despesa que suposa el pla Bolonya i vol obtenir guanys econòmics”, argumenta la portaveu nacional del sindicat. Amic considera que reduïnt un any la durada dels graus i oferint-ne dos de màster, els centres universitaris tenen més possibilitats de rebre finançament extern. “Actualment, a moltes universitats públiques ja es duen a terme màsters privats, i això pot augmentar”, avisa Mercè Amich.

Objectiu de la vaga

El moviment estudiantil es planteja la vaga de demà com un punt de partida, a través del qual es poden posar en comú treballs i estratègies. La idea és que la jornada de lluita serveixi per començar a avançar en el rebuig cap a l’EU2015 i la reforma 3+2. D’altra banda, els estudiants tenen clar quin ha de ser el seu principal interlocutor a dia d’avui: “Amb aquesta vaga ens adrecem als rectorats de les universitats”, recorda la portaveu del SEPC. Es demana als rectorats un posicionament en contra de la reforma i demanda de la retirada del decret aprovat pel consell de ministres que deixa via lliure al nou sistema universitari. Tot i que al principat ja estat aprovada oficialment una moratòria fins al curs 2017-2018, els sindicats no en tenen prou. “No volem cap moratòria, volem la retirada”, conclou Amich. Demà estudiants de totes les universitats dels Països Catalans sortiran al carrer per traslladar el seu rebuig a l’EU2015 i al decret 3+2. Diferents centres de secundària es mobilitzaran arreu del territori.