Dissabte vinent, les grans ciutats del sud del país aixopluguen noves manifestacions contra la crisi econòmica. La Plataforma Unitària contra la Crisi i pels Drets Socials, de la qual en formen part trenta-cinc col•lectius, està al darrere d’aquestes mobilitzacions. Hem parlat amb Gonçal Bravo, de la COS, un dels col•lectius integrants, perquè ens explique què empeny la classe treballadora a eixir al carrer aquest cap de setmana.
>> Per aprofundir en la crisi: "La Generalitat no s'ha preparat per afrontar les conseqüències de la crisi en els treballadors"
Amb el lema “La crisi que la paguen els rics i els bancs. Pel treball digne: no a l’atur ni a la carestia. No a la directiva del retorn d’immigrants”, els convocants es donaran cita a València, Alacant i Castelló de la Plana. Les manifestacions són previstes que comencen a les 18.30 hores des de la Plaça de Sant Agustí de València, les escales de l’IES Jorge Juan d’Alacant i la Plaça de la Independència de Castelló.
Organitzar-se i lluitar
Aquesta és la tercera crida a manifestar-se que la plataforma ha realitzat, i els objectius que es persegueixen són els mateixos que en les anteriors ocasions: denunciar la situació econòmica actual i les preocupants xifres d'atur que s’han conegut els darrers dies. En declaracions a L’ACCENT, el coordinador general de la Coordinadora Obrera Sindical (COS), Gonçal Bravo, ha assegurat que “ja no podem perdre més el temps amb temes com estatuts o “concerts econòmics”, doncs això no farà que els i les treballadores del nostre país tinguem majors garanties de tenir un treball. Ara només ens cap una cosa, i és organitzar-nos”.
Bravo creu que “només nosaltres ens podem salvar a nosaltres mateixos si comptem amb el suport mutu i l’ajuda” i advoca per “dotar-nos de les estructures autoorganitzatives, de suport mutu, solidàries, caixes de resistència, autoocupació i autogestió, borses de treball… que ens permeten sobreviure a la precarietat i a l’atur”. Preguntat pels darrers casos d'ERO que hem conegut als Països Catalans, Bravo ha afirmat que “al nostre país s’estan destruint llocs de treball “estables” a una marxa moltíssim més accelerada que a la resta de l’Estat espanyol, la qual cosa només pot significar els creixents números de l’atur, de la precarietat laboral, i de la pobresa i carestia creixents i cada vegada més generalitzades…”.
Pluralitat de col·lectius En la roda de premsa celebrada ahir per presentar la jornada de lluita, els representants de diferents col•lectius de la plataforma organitzadora ja van dir la seua. Antonio Pérez Collado, de la Confederació General del Treball (CGT-PV), va destacar que les manifestacions pretenen “dinamitzar la lluita dels treballadors”. Respecte a la coincidència de dia i lloc amb una altra manifestació convocada per Comissions Obreres (CCOO) i Unió General de Treballadors (UGT), Pérez Collado va informar que la plataforma se n’havia desmarcat perquè “eixir amb ells seria quasi com eixir amb la patronal”.
Gumer Pardo, del Col•lectiu Autònom de Treballadors/es (CAT), va incidir en què “la crisi l’ha generada el capitalisme més especulatiu i depredador”. Maria del Mar Martínez, d’Intersindical Valenciana, va destacar la pluralitat dels col•lectius de la plataforma i el seu “caràcter popular”. Per la seua banda, Edgar Rubio, de Col·lectius de Joves Comunistes (CJC), va instar a “no creure en les predicacions” perquè “la joventut i els treballadors hem de defendre els nostres drets lluitant”.