Un any més els carrers de València es van omplir per reivindicar el Dia Internacional Contra la Violència de Gènere, el 25N. El bloc de l’esquerra independentista, conjuntament amb altres col·lectius feministes, centres socials i assemblees d’estudiants, va tornar a ser el més combatiu. Sota el lema “Amb el feminisme cremem el patriarcat”, centenars de persones van defensar el dret al propi cos i a l’autodefensa feminista contra les agressions sexistes.
Durant el recorregut es van dur a terme diverses accions contra les botigues de roba que, amb els seus cànons de bellesa inabastables, esdevenen còmplices de la violència masclista. Davant de la Delegació de Govern es van intensificar els crits, perquè també se surt al carrer per denunciar les agressions institucionals que oprimeixen les dones treballadores. A la plaça de l’Ajuntament va finalitzar la manifestació després de la lectura del manifest unitari i de la crema simbòlica del sistema patriarcal; perquè el 25 de novembre no només es denuncien les agressions en les relacions socioafectives, sinó també les diferents violències de gènere que experimenten les dones en l’àmbit estructural.
Altres accions
Aquesta però, no va ser l’única jornada combativa. Durant aquest mes, a Gandia, Llíria i València s’han dut a terme altres accions de temàtica antipatriarcal. A València, davant de Princelàndia es va denunciar que no som “Ni reines ni princeses”, es va impartir un taller d’autodefensa feminista, es va fer un cinefòrum i una exposició de cartells al Casal Obrer i Popular. A Llíria es va debatre al voltant de “Binarismes, gènere i violències”, mentre que a la ciutat de Gandia es van fer tallers i xerrades —”Més enllà dels dos sexes” i “El dret a l’avortament. Perspectiva política”—, així com una taula rodona que va enfrontar posicions abolicionistes i legalistes entorn de la prostitució. A València també hi va haver un col·loqui sobre l’esclavitud que imposa la moda, i també sobre l’avortament i el dret a decidir sobre el propi cos, a més de la projecció de la pel·lícula Les oficines de Déu. Finalment, els actes entorn del 25-N conclouran a Gandia, amb dues xerrades: “Violència de gènere. Necessitat de prevenir i dret de defensar-se” i “Binarismes i el mite de la mitja taronja”, una presentació del llibre En defensa d’Afrodita i una taula rodona sobre alternatives a la monogàmia i relacions lliures i sanes.
D’altra banda, durant tot el mes de novembre hi haurà una exposició al COIP de cartells del moviment feminista i de classe, i tallers sobre sexoafectivitat als instituts de València.