Oposició i mobilització a la MAT a Gramenet, imposada per l’Estat i Red Eléctrica

MAT 2

L’equip de govern municipal de Santa Coloma de Gramenet (PSC, ICV-EUiA i CiU) va anunciar, el passat 6 de juny l’existència d’un projecte de construcció de línia i subestació elèctriques de 400kv, molt alta tensió (MAT), al municipi. El projecte de Red Eléctrica de España (REE) aniria des de la població de Sentmenat fins a Santa Coloma de Gramenet, on aniria ubicada la subestació, enllaçant amb la línia projectada des de l’Estat francès. L’equip de govern municipal, inicialment, s’oposava al traçat aeri, tot demanant el soterrament de les línies i torres elèctriques. Tanmateix, la reactivació de la Plataforma per a la Defensa de la Serra de Marina i Can Zam ha fet recular les pretensions, en tant que aquesta aposta per una ferma oposició a la MAT.

El projecte va ser presentat per REE l’any 2005, fent-se l’anunci públic el 24 de maig de 2006. És en dos Consells de Ministres del PSOE, sota mandat d’en Zapatero, un el 30 de maig de 2008 on s’aprova la instal·lació, i el darrer i crucial, el 18 de novembre de 2011 on s’acorda la utilitat pública del projecte, autoritzant llavors a l’execució d’aquest. El passat 4 de juny, un dia abans que s’acabés el termini per recórrer i sense informar prèviament, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet presenta diversos recursos al Tribunal Suprem. Les raons de REE i el Govern espanyol, en el moment actual (PP) i en el de la seva aprovació (PSOE), era la previsió d’augment de consum elèctric a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Tanmateix, dades de consum oficials demostren com els darrers anys aquest s’ha vist reduït.

L’oposició al projecte ha vingut marcada en un primer moment per Gent de Gramenet, grup a l’oposició, que va denunciar la manca d’informació sobre el projecte. Tanmateix, la reactivació de la Plataforma per a la Defensa de la Serra de Marina i Can Zam ha aconseguit aplegar desenes de col·lectius, organitzacions polítiques, sindicals i veïnals així com veïnat de les zones més afectades. Des de les organitzacions de l’Esquerra Independentista presents al territori ARRAN Gramenet, COS i CUP de Badalona també s’ha mostrat una frontal oposició i han donat suport a la Plataforma.

Els motius d’oposició denuncien el model energètic que comporten aquestes infraestructures energia nuclear, així com les seves afectacions sobre el medi ambient, el paisatge i la salut de les persones. El traçat proposat per REE passaria pel bell mig de la Serra de Marina per Sant Fost de Campsentelles, Badalona i Gramenet. A la vegada, la línia actual d’alta tensió, per on passaria el cablejat de la MAT, ja està comportant casos de càncer i d’altres malalties sobre el veïnat dels habitatges més propers. Aquest és un dels motius més flagrants, atès que la subestació es construiria a menys de 75m de nuclis habitats i a d’altres punts la línia passaria a menys de 150m, quan la normativa europea recomana fer-les a un mínim de 400m de nuclis habitats.

Davant d’aquest fet, la mobilització està sent molt forta coordinant esforços entre la Plataforma i l’Ajuntament, i d’altres agents socials, per cercar vies tan a nivell legal com de mobilització. Fins al moment s’han recollit ja milers de signatures demanant l’aturada del projecte, i s’ha realitzat una acampada, concentracions de rebuig, manifestacions i assemblees informatives per la ciutat. Aquesta forta oposició ha fet que se suspengués l’acta d’ocupació dels terrenys on havia de passar la propietat dels terrenys per a la construcció de la subestació de FECSA-Endesa a REE.