La CUP ha celebrat aquest dissabte la seva assemblea nacional a Castelló de la Plana. Dividida en dues parts molt diferenciades, l’assemblea ha volgut donar sortida a les cruïlles internes i externes de l’organització. Així, al matí el debat s’ha centrat en qüestions organitzatives, mentre que a la tarda es centrarà a discutir la configuració de la candidatura pel 27S.
Gestionar el creixement
La CUP ha fet un creixement important des de 2012 i especialment en aquestes darreres municipals que ha posat a prova les debilitats internes de la seva estructura. El fet que hagi multiplicat per quatre els seus regidors fins a 400, que estigui als governs municipals de gairebé una vintena de municipis i que hagi iniciat l’expansió organitzativa al País Valencià i a Mallorca ha generat un debat sobre el creixement de l’estructura.
El grau de professionalització de la seva estructura ha estat un dels punts del debat més calents. Previsible en una organització assembleària i que pretén fer pràctiques polítiques allunyades de les formes més tradicionals. El debat es pot resumir en alliberats polítics o alliberats tècnics. La ponència base defensa que l’estructura professionalitzada sigui bàsicament tècnica, i que siguin càrrecs polítics no alliberats (és a dir, que no cobrin de l’organització) qui dirigeixi aquesta força de treball. D’aquesta manera, argumenten els partidaris d’aquesta opció, la direcció política no recau en persones que cobren per exercir la tasca, sinó que es manté dins l’àmbit de la pràctica militant i voluntària. Aquest fet és el que s’argumenta com a indispensable per a evitar que les decisions del dia a dia es desenganxin del sentir general de la militància i tallar la possibilitat que l’organització es vagi esllavissant cap a formes de fer més pròpies dels partits tradicionals.
Per contra, una esmena ha defensat que la direcció política ha d’estar alliberada, és a dir, ha de cobrar un sou i exercir la seva tasca amb dedicació total. Els arguments a favor d’aquesta opció són que aquesta és l’única manera que es pot garantir el bon funcionament de l’estructura nacional i de permetre que tota la militància estigui en igualtat d’oportunitats per a poder desenvolupar les tasques de coordinació política nacional. Els defensors d’aquesta esmena també consideren que si no es professionalitza la direcció política, són els alliberats tècnics qui de facto acaben influint les decisions que requereixen de més immediatesa.
Finalment, la militància ha optat per no alliberar l’estructura política i continuar amb un organigrama similar a l’actual. Els arguments de la ponència base han convençut una majoria de l’organització.
Durant el matí també s’ha procedit a la votació d’un nou Secretariat Nacional. Dels seus 15 membres, 4 provenen del secretariat anterior i 11 han estat escollits per primera vegada. El nou secretariat, doncs, estarà composat per Laia Altarriba, Neus Montaner, Xevi Generó, Laura Rafecas, Llorenç Casanova, Xavier Monge, Nora Miralles, Isabel Chacón, Ester Racobayera, Hugo Alvira, Guim Pros, Roger Castellanos, Tomàs Sayes, Joel Jové i Omar Diatta.
La llista pel 27S
A la tarda l’Assemblea Nacional de la CUP s’ha transformat en Assemblea per la Ruptura, donant veu i vot també als moviments, organitzacions i col·lectius locals que han participat des del passat mes de gener a la proposta sobre una candidatura rupturista al parlament autonòmic català.
En aquesta trobada s’han debatut diversos aspectes organitzatius que quedaven pendents de decisió després de les tres rondes d’assemblees obertes. Bàsicament eren aspectes sobre com s’ha de configurar l’òrgan de debat i decisió política d’aquesta candidatura.
La candidatura, que tindrà per nom CUP-Crida Constituent continua essent ara mateix l’hipòtesi amb la que treballa l’esquerra independentista de cara al 27S. El procés de convocatòria d’unes primàries per escollir els candidats és previst que es desenvolupi durant la segona quinzena de juliol.
Ara bé, la proposta de llista única referendària que la CUP es va comprometre a debatre també ha estat durant prop de tres hores al centre del debat. Un debat que no era concloent i formava part del calendari de discussió al voltant d’aquesta proposta que s’ha habilitat des de la CUP i des de l’esquerra independentista. Amb els resultats del debat fet aquest dissabte, el nou Secretariat Nacional decidirà les passes a fer aquesta setmana. El 18 de juliol apareix com la data límit per a resoldre aquesta carpeta.