Palma a ritme de revolta

[L’ACCENT 146]

Seguint l’estela de les festes populars i alternatives que s’han organitzat els darrers anys a diferents indrets del país, la CFP es va constituir fa uns mesos amb la intenció de actuar com a impulsors i coordinadors d’aquests actes que pretenen “reprendre la tradició de la festa popular antiga, fent-la així reivindicativa, crítica i participativa”, com es va dir al pregó. A les festes hi han participat nou associacions i han col·laborat dos locals, el bar Es Pinzell i la Casa Catalana.

El actes començaren el dia 12, quan al voltant de 40 persones feren una cercavila pels carrers de la ciutat i a continuació es llegí el pregó a la plaça de Cort. El dimarts es va presentar el llibre Dragonera pes dragons, editat per Edicions El Moixet Demagog i el dimecres el Casal d’Amistat Mallorca Cuba es va organitzar una xerrada sobre el 50è aniversari de la Revolució Cubana. El dijous fou el torn de Maulets, que dugueren a terme la Diada Jove fins ben entrat el vespre. El divendres es va realitzar una festa itinerant pels carrers de ciutat, amb un camió amb altaveus i música drum and bass a càrrec del col·lectiu 16 Hz, mentre el dissabte Joves de Mallorca per la Llengua organitzà un combat de glossadors i un concert amb Nou Romancer i el grup de hip hop Komando Noguera, arribats des de Lleida. El diumenge va arribar la Diada Popular, amb torneig de futbet, diversos tallers i un intercanvi de llibres. Per acabar, el periòdic llibertari Cultura Obrera va fer un concurs de paelles.

El dilluns era el torn de la Revetlla de Sant Sebastià, on hi havia diversos foguerons per torrar carn i verdura i un concert de grups locals: Malatesta, Musnok i No President. A les10 de la nit, amb la plaça plena, es va posar a ploure, però el concert es traslladà a la portassa d’un aparcament, solucionant el problema de la pluja d’una manera original i espontània, es va posar fi a les festes.

Valoracions positives
Tant la CFP com els col·lectius participants valoren aquesta edició positivament, i afirmen que s’han aconseguit els objectius plantejats, això és que “els col·lectius puguin millorar el seu finançament, puguin fer actes al carrer, puguin relacionar-se amb d’altres col·lectius i, finalment, entre totes acabar assenyalant així una data de referència al nostre calendari.” Juanan, membre de la CFP, destaca que les festes s’han dut a terme “amb un marcat esperit d’autonomia i d’autogestió.”

Maulets, per la seva banda, dóna l’enhorabona a la feina de la CFP, per afegir que les festes han estat un bon espai per incrementar les relacions entre diversos col·lectius de la ciutat, així com un espai on mostrar la feina dels moviments socials a la ciutadania. El Casal d’Amistat amb Cuba valora molt positivament tots els actes i considera la iniciativa “molt encertada”. Altres col·lectius participants ja han afirmat la seva intenció de tornar a participar l’any que ve, per la qual cosa Juanan ha assegurat a L’ACCENT que la seva intenció és continuar amb aquesta nova iniciativa a Mallorca.