[bar group="860×106"]

Palma i Maó, dos topònims sota l’amenaça del PP

MaóEls noms de dues de les principals ciutats de les Illes Balears estan en perill. Durant les darreres setmanes, els topònims Palma i Maó han estat qüestionats pels consistoris de les dues localitats governades pel PP, a qui no sembla agradar gaire que el català sigui la llengua vehicular dels seus respectius territoris.

La batlessa de la localitat menorquina, Águeda Reyes, va ser la primera en fer la passa de posar en dubte el nom de la seva pròpia ciutat, quan a finals del passat mes d’octubre va anunciar un referèndum per canviar el topònim de Maó.

L’equip de govern del PP menorquí té previst realitzar una consulta l’any pròxim que, a més, no oferirà la possibilitat de mantenir l’actual nom de la ciutat. Així, si el PP de Menorca no canvia d’opinió, el 2012 Maó podria passar a anomenar-se oficialment Mahón-Mahó, o bé Mahón-Maó. D’aquesta manera, s’imposaria sense referèndum l’espanyolització de la primera part del topònim i es donaria l’opció d’intercalar una “h” al nom de Maó, malgrat que no hi ha cap estudi filològic que justifiqui aquesta possibilitat.

Per la seva banda, aquesta setmana passada, l’homòleg d’Águeda Reyes a Palma, el batle Mateo Isern, també del PP, ha decidit tirar pel dret i canviar el nom de la ciutat sense cap referèndum ni consulta, servint-se tan sols de la seva majoria absoluta al consistori. Així, aquest passat 25 de novembre, l’Ajuntament de Palma ha aprovat demanar al Parlament de les Illes Balears, que en té la competència, que la ciutat passi a anomenar-se “Palma de Mallorca”.

Val a dir que, malgrat el gran rebombori que ha provocat la decisió del PP, la polèmica entre Palma i Palma de Mallorca ve de més enrere, ja que es tracta d’un topònim que ja havia estat imposat de forma més o menys oficial per l’Estat espanyol. De fet, a la zona peninsular dels Països Catalans ja s’havia utilitzat de forma errònia el nom estranger de “Palma de Mallorca”, la qual cosa havia provocat la publicació de diversos articles i estudis filològics que demostren l’origen foraster i artificial del topònim que està promovent el PP de Palma.


[bar group="860×106"]