Participació als referèndums per sota la mitjana tot i la mobilització popular per organitzar-los

La participació mitjana dels referèndums del 17 d’octubre va ser baixa si es compara amb la mitjana dels referèndums anteriors (consultar el gràfic 2). Ara bé, la mobilització popular fou la mateixa. Alternativa ciutadana de Rubí, Ball de diables de la Bisbal, CUP de Tarragona, Associació de dones de Gósol… tot de col·lectius es varen organitzar per realitzar les consultes. També els partits institucionals hi van participar (ERC, CiU, PSC…). Els mateixos partits on hi havia nuclis locals que donaren suport en un municipi (el PSC a La Bisbal del Penedès) i entrebancaven la consulta en altres (alcalde del PSC a Tarragona). Amb tot, el 87,93% dels vots del 17-O foren afirmatius a la independència.

 

Població

Participació

Vots

afirmatius (Sí)

Vots

negatius (No)

Vots

en blanc

Gósol

37,8%

95,1%

2,4%

2,4%

La Bisbal del Penedès

13,6%

86,9%

9,5%

3,4%

Olesa de Bonesvalls

13,9%

92%

6,5%

1%

Rubí

8,8%

87,5%

9,7%

2,7%

Tarragona

5%

91,8%

6,1%

1,9%

Vilallonga del Camp

16,4%

93,5%

1,7%

3,8

[Gràfic 1] Font: Decidim.cat/Elaboració: pròpia

Gósol, un exemple a seguir

La participació més alta s’assolí a un poble menut del Berguedà: Gósol. 82 persones de les 217 empadronades van votar (el 37,8% de la població). Cal tenir en compte que dels dos centenars i escaig de persones només hi viuen amb regularitat un centenar.

Pel que fa a l’organització, tot va sorgir per una associació de dones de la població, encara que s’anà escampant a més gent. Les persones implicades van valorar negativament la poca implicació del jovent, per altra banda amb baixa presència al nucli pirinenc. També van ressaltar les pors que mostraven, quant a la consulta, les persones grans tot recordant la guerra i la repressió posterior.

A Tarragona sí, tot i les pressions

En la capital del Tarragonès la participació va ser vertaderament baixa (5%). Si bé, com va manifestar la CUP de la ciutat, l’equip de govern de l’Ajuntament va voler “tallar les ales al referèndum des d’un bon inici mitjançant la no cessió dels espais necessaris”. Segons la candidatura independentista, el fet va provocar “el desprestigi cap a la consulta”.

Així doncs per la CUP, el simple fet que les urnes estigueren disponibles i les persones pogueren decidir amb el seu vot ja és un triomf, atesos els entrebancs des de l’alcaldia del PSC. La CUP també va denunciar que es puguen gastar més de 20 milions d’euros en campanyes electorals, quan la campanya pel referèndum a Tarragona es va finançar mitjançant aportacions voluntàries amb un cost molt inferior.

[Gràfic 2] Font: Decidim.cat/Elaboració: pròpia

 

Participació

Vots

afirmatius (Sí)

Vots

negatius (No)

Vots

en blanc

Referèndums del 17-O

(5 poblacions)

9,46%

87,93%

9,16%

2,74%

Total referèndums (523 poblacions)

19,20%

92,74%

4,80%

2,07%