Prop d’un miler de persones han participat en diferents actes reivindicatius celebrats el cap de setmana passat a la comarca de l’Horta. Diverses entitats, com el Fòrum per la Memòria del País Valencià, Acció Cultural del País Valencià, Maulets, Alerta Solidària o el Centre Social Terra, han volgut rendir així un homenatge a les víctimes del franquisme coincidint amb el setanta aniversari de l’entrada de les tropes feixistes a la ciutat del Túria.
Monument en record dels afusellats
Un memorial de més de 8 metres d’alçada fou inaugurat al cementeri de Paterna el passat dissabte 18 d’abril per recordar les més de 2.000 persones afusellades en aquest lloc entre 1939 i 1950. Una obra de ferro esculpida per l’artista alcoià Antoni Miró inspirada en el seu quadre L’Home Lligat.
Aquesta escultura monumental compta també amb la inscripció d’uns versos de Miguel Hernández i Vicent Andrés Estellés, acompanyats dels noms dels 251 municipis de procedència de les persones assassinades en aquest escenari, ja que segons Empar Salvador, presidenta del Fòrum per la Memòria del País Valencià, era impossible citar totes les víctimes d’aquest genocidi.
Unitat antifeixista al cementeri de València
El segon gran acte antifeixista organitzat aquest cap de setmana a la comarca de l’Horta ha reunit a centenars de persones al cementeri de València per exigir la dignificació de les fosses comunes situades en aquest espai, convertint-lo així en un lloc per al record i la memòria d’aquella repressió.
Banderes republicanes, independentistes i anarquistes han recorregut juntes diverses zones del cementeri per denunciar l’estat en el que es troben les fosses comunes que alberga Un acte emotiu per exigir dignitat i desgreuge a les víctimes allà soterrades que ha finalitzat amb un minut de silenci i la interpretació de la Muixeranga i l’himne de Riego. Durant l’homenatge Maria Conca, militant històrica de l’independentisme al País Valencià, ha llegit el manifest de la convocatòria, donant pas a la cloenda de l’acte i a la lectura col·lectiva dels noms de molts homes i dones represaliades.
La repressió franquista i el 25 d’abril
Els actes amb motiu de l’aniversari de l’arribada del franquisme a València continuen a molts pobles i ciutats del nostre país al llarg d’aquests dies, un exemple clar el trobem el proper dissabte 25 d’abril amb la manifestació impulsada per la campanya “300 anys d’ocupació, 300 anys de resistència”, on a banda de recordar els 302 anys de la Batalla d’Almansa es commemorarà les víctimes de la repressió franquista. És per tant una mobilització per les nostres llibertats nacionals i socials, però també per la memòria de totes aquelles víctimes del feixisme (republicanes, comunistes, anarquistes, feministes, valencianistes,…) silenciades encara per les institucions que ens governen.