El fins ara director de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) Pedro García Gimeno ha renunciat al càrrec, oficialment per motius personals. Sens dubte, l’RTVV ha sortit econòmicament perjudicada d’aquests darrers 5 anys sota la direcció de García, ja que García deixa un deute de 900 milions d’euros segons la Sindicatura de Comptes (que s’eleva a 1.200 segons altres fonts).
El càrrec sortint podria arribar a rebre una indemnització de 50.000 euros pels serveis prestats durant els darrers anys.
La sortida de García de la corporació valenciana cal emmarcar-la en la reestructuració del Govern valencià que ha dut a terme el president Francisco Camps després que la Fiscalia hagi arxivat la causa de suborn que el va esquitxar amb el cas Gürtel. Cal remarcar que la redistribució de consellers no implica ni entrades ni sortides, sinó simplement ha consistit en premiar aquells subordinats que han mantingut fidelitat al president durant l’escàndol judicial, i també allunyar de la figura del president aquells càrrecs susceptibles de ser relacionats amb la trama Gürtel.
El Govern valencià a través de la seva portaveu Paula Sánchez s’ha afanyat a reafirmar que la sortida del fins ara director de la Corporació es tracta d’una dimissió i no pas d’un cessament i que en cap cas es troba vinculada amb el cas Gürtel. Queda doncs, el dubte de saber perquè s’indemnitza un càrrec públic amb 50.000 euros si marxa pel seu peu. El temps dirà si realment García ha renunciat per treballar en una empresa de comunicació del sector privat (tal com ell mateix ha afirmat) o pel contrari s’ha prescindit d’una persona que podia complicar la vida al ja per si desestabilitzat Govern valencià i al seu qüestionat president, Francisco Camps.
D’altra banda, la principal conseqüència de la reestructuració del govern de Camps és el canvi que ha sofert l’exportaveu del Govern valencià. Així doncs, el càrrec que fins ara ocupava Vicente Rambla, passa a mans de la consellera de Justícia Paula Sánchez de León. A més del càrrec de portaveu, Rambla també perd la Conselleria de Presidència. No obstant, manté la primera vicepresidència i executarà les funcions de conseller d’Indústria i Comerç.
L’ombra del cas Gürtel plana sobre García
ANDREU MERINO, BARCELONA
El govern valencià ha intentat desvincular el relleu al capdavant de la RTVV del cas Gürtel. Tot i això, tot apunta que en realitat Camps ha fet desaparèixer García per evitar tenir a prop seu càrrecs públics relacionats amb la trama de corrupció.
Si ens remuntem a l’inici del procés judicial, veiem que el jutge Baltasar Garzón va citar el que encara era director de la Corporació a declarar, encara que no en qualitat d’imputat. En l’informe judicial, García apareixia relacionat amb Camps, Costa i Betoret, com a beneficiari de roba per valor de més de 5.000 euros provinent de les marques Milano i Forever Young.
Però la cosa no acaba aquí. El suposat cessament “a petició pròpia” de García, coincideix, pel que fa a la data, amb la dimissió del diputat popular José María Michavila, relacionat també amb el cas de corrupció que afecta el PP i que a hores d’ara encara es troba pendent de superar un recurs al Tribunal Suprem, després de la primera sentència.
No cal oblidar tampoc que l’escàndol de corrupció que va desestabilitzar el PP, a l’Estat espanyol en general i al País Valencià en particular, va tenir escàs ressò a través dels mitjans de comunicació de RTVV. Dit d’altra manera, els mitjans públics valencians van esdevenir “mitjans de desinformació”, i van intentar mantenir en la ignorància la societat valenciana. Situació que no només s’ha donat amb l’escàndol del cas Gürtel sinó també amb altres desfetes del govern popular com les manifestacions contra el conseller Font de Mora o la tancada de repetidors de TV3.
El més sorprenent, però, és la relació personal que Pedro García mantenia amb dos dels principals protagonistes de tota la trama Gürtel. Álvaro Pérez, el Bigotes, i Francisco Correa, ambdós relacionats directament amb la trama de corrupció i responsables respectivament d’Orange Market i Special Events, mantenen una relació d’amistat amb Pedro García. Fets que proven la relació amistosa amb aquests individus són la celebració dels 40 anys de García i el bateig de la filla d’Álvaro Pérez. Pel que fa a la celebració de l’aniversari de l’exdirector de RTVV. Es tractava d’una festa sorpresa organitzada entre d’altres per el Bigotes i en la qual van assistir-hi altres personalitats com Vicente Cotino o Arturo Blanch. El bateig de la filla de el Bigotes és un altre exemple de l’extrema confiança existent entre García i dos dels principals protagonistes de la trama de corrupció. Francisco Correa havia de ser el padrí de la filla de Álvaro Pérez, però un dia abans va ser detingut dins l’operació Gürtel, i sí, Pedro García va exercir de padrí enlloc seu.
L’APUNT
El PPV vulnera la Llei de creació de RTVV de 1984 en triar el nou president, José López Jaraba
CESC BLANCO, SAGUNT
Després de la “dimissió irrevocable” de Pedro Garcia Gimeno, antic president de RTVV, el PP valencià ha imposat l’elecció de José López Jaraba. El PP va tardar només un dia en nomenar successor, el 29 d’agost.
El govern valencià ha vulnerat la Llei de creació de RTVV perquè la tria d’un nou president en funcions per a l’ens autonòmic ha de ser realitzada pel Consell d’Administració de la corporació de mitjans i no del govern de torn, com ha estat el cas. Si bé, cal dir que la Llei de creació no preveu de nomenar un suplent en el cas que el director general dimitisca. El PP es va aprofitar d’aquest buit legal i va instaurar a López Jaraba com a president en funcions fins que el Consell de RTVV es reunira i el ratificara en el càrrec o triara un de nou.
La situació que ha esdevingut és que el dia 1 d’agost el Consell, format per sis representants del PP, quatre del PSPV i un d’EU, es va reunir i va rebutjar Jaraba com a president. Un mes més tard, el Consell d’Administració tornarà a reunir-se per a la ratificació d’aquest càrrec (que haurà de ser aprovat per les dues terceres parts del Consell) o l’elecció d’altre president. Si no hi ha acord, es donarà un termini de 15 dies per a votar de nou la proposta, encara que en aquest cas només serà necessari el suport de la meitat del Consell d’Administració, on el PP conta amb majoria. D’aquesta manera, amb la proposta de Jaraba com a president en funcions, el PPV ha aconseguit de col·locar-lo en la direcció d’RTVV de facto i sense cap discussió prèvia en el Consell d’Administració.
López Jaraba nasqué a Madrid el 1967, és llicenciat en periodisme i ha passat la majoria de la seua carrera professional a l’ABC de Madrid. Entre l’any 2003 i 2006 fou delegat d’aquest diari al País Valencià. Finalment, el febrer passat va encetar la seua vinculació amb el govern popular fent-se càrrec del canal públic valencià 24.9, canal de 24 hores de notícies.