Aquest dijous, 14 de maig, la vaga de la #resistènciaMovistar ha viscut un capítol legal. Telefónica i les contrates s’han hagut de personar davant d’Inspecció de Treball, acusades de vulnerar el dret a vaga, tot i que no n’han volgut donar explicacions.
El 38è dia de vaga indefinida a la #ResistènciaMovistar ha començat a les 9h del matí. A aquesta hora, una quarantena de vaguistes han iniciat la concentració davant d’Inspecció de Treball a Barcelona (Travessera de Gràcia, 303). La concentració ha anat creixent a mesura que passaven les hores, arribant al centenar de vaguistes que, ben sorollosament, esperaven a baix. Crits, clàxons, botzines, càntics, pancartes i cartells improvisats han animat constantment la concentració, que s’ha allargat fins el migdia.
La cita d’avui venia arran de la denúncia interposada pels comitès de vaga, el passat 11 d’abril. Només quatre dies després d’haver començat la vaga indefinida, els i les vaguistes van denunciar les seves respectives empreses (contrates de Telefónica) per estar vulnerant el dret a vaga. Avui, les empreses eren requerides a aportar informació per demostrar el contrari.
Només Telefónica i la contrata Abentel han entrat junts. Això vol dir que la vista amb la inspectora s’ha realitzat amb la part empresarial d’aquestes empreses, així com amb els respectius comitès de vaga. De les altres contrates citades, Elecnor, Cobra i Confica han demanat fer la vista per separat, tot intentant trencar la unitat d’acció del comitè de vaga. Per la seva banda, Cotronic i ITT, les contrates restants de les sis citades, no s’han ni presentat.
El que hi havia damunt la taula era saber quines de les obres, feines o encàrrecs que les contrates no podien fer per culpa de la vaga havien estat assumides directament per plantilla de Telefónica, cosa que evidenciaria la vulneració del dret a vaga, fomentant els esquirols. Segons ha pogut saber L’ACCENT, ni Telefónica ni Abentel han sabut respondre. Asseguraven no poder saber quines reparacions fetes per Telefónica eren pròpies i quines cedides per les contrates.
Segons ha declarat un dels portaveus del comitè de vaga, això és mentida. Els tècnics treballen amb una aplicació, Odissea, que ho registra tot: quina ordre surt, a qui s’encarrega, qui la gestiona, quan es resol la incidència. Seguint aquest fil és molt fàcil saber si una ordre ha estat cedida a Telefónica, o al revés, quantes ordres ha fet un tècnic per Telefónica. Tot això era el que es volia saber i les empreses no han volgut respondre.
Tanmateix, Telefónica ha fet algunes declaracions contradictòries. Així, si bé es negaria a respondre si hauria cobert feines de contrates -vulnerant el dret a vaga- o ho negaria directament, sí que contestaria afirmativament que hi ha contractes que els obliguen a respondre dins de 48 hores per restablir el servei. En el moment que assumeix explícitament haver respost segons contracte, estaria assumint de facto la vulneració del dret a vaga, una vaga on, cal recordar-ho, no s’han demanat serveis mínims per part de ningú; la petició de serveis mínims podria ser una excusa per complir amb aquest servei de 48 hores a determinats clients.
Les diferents parts laborals no han pogut endur-se informes ni comunicacions presentades per les empreses, ja que aquestes ho han lliurat amb USB a la inspectora. Tanmateix, el mateix portaveu ha assegurat que les empreses han interpretat diferent la informació: així, si bé totes tenien les mateixes preguntes prèvies per part de la inspectora, les respostes han estat d’allò més diverses.
Ara, la inspectora ha de valorar les informacions presentades per les empreses, i donar una resposta tot dictaminant si s’ha vulnerat o no el dret a vaga. El mateix portaveu vaguista ha comentat a L’Accent que la impressió no ha estat massa bona: “li tenen por a aquest tipus d’empreses, no crec que s’atreveixin contra ella, tenen molt de poder”. I ha afegit que la possibilitat de denunciar els esquirols és ben difícil: “si els dic que veig esquirols vestits de paisà em diuen que una foto no serveix, que hi ha d’anar un inspector. Però d’on el trec? Tinc un vídeo d’un treballador treballador sense contracte, reconegut per ell mateix, i tampoc em serveix”.
Poc abans de les 12h, i mentre la concentració encara durava, un grup de vaguistes han baixat fins a Pl. Universitat per sumar-se i donar suport a la vaga d’estudiants que ha tingut lloc el mateix dijous, en contra del 3+2. Fet i fet, durant la mateixa manifestació s’ha fet una acció de suport tot tacant de pintura la botiga del MWC de Portal de l’Àngel, tancada i protegida des de fa dies per suposats problemes tècnics. Aquesta situació, la de diverses botigues tancades i barrades de cop i volta, es repeteix a diversos punts de la ciutat de Barcelona.