Milers de veïns diuen prou a la massificació turística a Barcelona

Milers de veïns diuen prou a la massificació turística a Barcelona

Milers de persones es van manifestar aquest dissabte 6 de juliol a Barcelona contra la massificació turística. 140 col·lectius i entitats havien donat suport a la mobilització, en la qual van confluir columnes de diversos barris de Barcelona i d’altres localitats catalanes. Fins a 15.000 persones, segons els convocants, participaren en la convocatòria.

La marxa, que començà al capdavall de les Rambles, recorregué el passeig Colom, fins acabar a la platja de la Barcelona, on és previst que es muntin les instal·lacions de l’exclusiva Copa Amèrica de Vela, amb la qual una petita elit de rics preveu celebrar un esdeveniment del luxe a la ciutat des de finals d’agost fins a l’octubre, i per als quals la ciutat ha cedit diversos espais excloent-ne els veïns mentre es disparaven els pisos i allotjaments turístics en plena crisi d’habitatge.

En l’acte final de la manifestació es denuncià que “Barcelona és una de les ciutats més turistificades del món”, recordant que el turisme és “un sector que no distribueix els ingressos, que multiplica la precarietat laboral i encareix l’habitatge, expulsant els veïns”, concloguent que “S’han superat tots els límits” sostenibles a la ciutat.

En la jornada es presentà el manifest PROU – Posem límits al Turisme, en què reclama tretze mesures urgents. El Manifest reclama la retirada sense condicions de tots els plans d’ampliació dels aeroports i la seva activitat; el tancament de 3 de les terminals de creuers del port de Barcelona; la prohibició de la concessió de qualsevol llicència d’allotjament turístic a tota la ciutat; l’eliminació dels pisos turístics i regulació del lloguer de temporada i d’habitacions; eradicació dels pisos turístics il·legals; limitar els macroesdeveniments; acabaramb els privilegis del sector turístic en la gestió de l’aigua; aturada i reversió dels processos de mercantilització dels espais públics, com Montjuïc, les Bateries Antiaèries, el Park Güell o el Port ciutat; millora de les condicions laborals al sector terciari turístic; protecció del comerç de proximitat; fi de la promoció turística de la ciutat amb diners públics, i de les subvencions i exempcions fiscals al sector; facturació al sector turístic de la despesa pública que genera i que fa pagar al conjunt de la ciutat mentre acumula beneficis (transport, neteja i manteniment, gestió de residus, seguretat, sanitat..); i finaslment, una transformació del sector turístic i elaboració d’una política pública adreçats a satisfer les necessitats de descans, lleure i recreació de la majoria de la població local.

La marxa aplegà tota mena d’organitzacions, associacions veïnals, col·lectius per l’habitatge, sindicats i moviments populars com l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, el Sindicat de Llogateres i els sindicats i grups locals pel dret a l’habitatge, Plataforma No a la Copa Amèrica de Vela, la Plataforma Zeroport pel decreixement del port i l’aeroport de BCN moviments ecologistes com EXtintion Rebellion o Ecologistes en Acció, el moviment de solidaritat amb Palestina, amb la comunitat Palestina a Catalunya o Prou Complicitat, sindicats com la CGT, COS, CNT o IAC, les organitzacions de l’esquerra independentista Endavant OSAN, Arran, SEPC, col·lectius de barris i juvenils, organitzacions llibertàries i partits com la CUP, o fins i tot els Comuns o Jovent Republicà, malgrat que han gestionat governs com el de Barcelona o el de la Generalitat que han apostat per aquest model turístic que la mobilització impugnava. Per altra banda, al llarg de la marxa es van precintar i es va llençar pintura a diversos hotels o establiments turístics.

Però sobretot, la mobilització fou la de veïnes i veïns de Barcelona de totes les edats que portaven els seus missatges, entre els quals destacaven moltes crítiques a l’alcalde Jaume Collboni i a la venda i encariment insostenible de la vida a la ciutat. Les crítiques a la Copa Amèrica i el clam pel decreixement turístic van ser també molt estesos. Altres recomanaven la pràctica del balconing als turistes més agressius que insultaven als veïns manifestants.

El mateix dia centenars de persones es manifestaren també a Girona per denunciar el mateix problema a la capital del Gironès, on l’allau turística i el mateix model econòmic rendista i especulatiu està fent creixer els lloguers deixant només feines precàres i sobreexplotant i col·lapsant la ciutat i el territori.

La majoria dels mitjans de comunciació, molts dels quals finançats amb la publicitat dels bancs, el sector immobiliari i els principals beneficiats pel negoci i model econòmic que les mobilitzacions denunciaven, van fer escàs ressò de la massiva mobilització.

També hi ha convocades dues noves mobilitzacions amb les mateixes reivindicacions el proper 13 de juliol a Alacant i el 21 a Palma de Mallorca, en un moviment que s’esten arreu dels Països Catalans davant aquesta problemàtica i situació comuna a tot el país.

Galeria:

Vídeos:

1 @@AssBarrisDT

2 @contracimera