>> El passat 23 d’octubre, Nick Griffin, líder del nazi British National Party, ocupava les portades de tots els diaris, després d’haver estat entrevistat a la BBC
En els darrers mesos el BNP ja havia començat a aparèixer sovint als diaris, sortint de la marginalitat en què es trobava uns anys abans. Aquesta creixent influència era resultat dels regidors que havia anant aconseguint a diverses poblacions angleses l’any 2008, 10 en total, destacant el pes polític del de l’Assemblea de Londres. Amb tot, la irrupció d’aquest partit nazi a l’agenda política ha estat producte dels dos eurodiputats que assolí a les darreres eleccions al Parlament Europeu.
D’aquesta forma, la BBC, recorrent a la seva tradicional objectivitat, va convidar Griffin al programa Question Time, que marca l’agenda política setmanal. Aquesta polèmica decisió va provocar que el BNP centrés el debat polític per uns dies, amb la majoria de diaris atacant Griffin i aquest presentant-se com una víctima, seguint el típic discurs dels partits neonazis europeus. Amb tot, no van ser només els diaris i els telespectadors del programa els que atacaren Griffin: una concentració de més de mil persones a les portes de la seu de la BBC a Londres va aconseguir retardar l’entrada del líder feixista, qui finalment hagué d’emprar una porta lateral. A aquesta concentració, on hi hagué 5 detinguts, s’hi sumaren concentracions davant la seu de la BBC a altres poblacions, com ara Bristol, Liverpool, Nottingham, Belfast, Glasgow i Edimburg.
El canal públic va rebre centenars de protestes per haver legitimat un partit obertament racista: des de la plataforma Unite Against Fascism, convocant de la concentració fins al batlle de Londres o diversos diputats laboristes. Els convocants de la concentració criticaren que això suposava “una enorme propaganda per les idees del BNP” i que podria provocar “un increment dels atacs a la població negra i africana”. En la mateixa línia es va expressar Ken Livigstone, batlle de la zona urbana Londres, qui va acusar al canal de tenir les “mans tacades de sang” si augmentaven els atacs racistes. El batlle independent, adreçant-se als responsables de la BBC, afirmà el següent: “Vosaltres viviu a un món confortable, però pels joves musulmans que tornen a ca seva, passar davant un grup de racistes influïts per les idees de Griffin pot ser molt perillós”. Fins i tot el diputat laborista per Londres acudí a la concentració, afirmant que la decisió de convidar a Griffin era “pèssima”. Un dels pocs polítics que va defensar la decisió de la BCC va ser el Primer Ministre Gordon Brown, tot i que va afegir que el BNP era un partit “racista i sectari”.
El BNP a Escòcia
La força i el creixement del BNP es concentra a Anglaterra, especialment a les àrees més pobres i deprimides, on les idees racistes es poden introduir més fàcilment des de l’inici de la crisi econòmica. Amb tot, els darrers anys el partit ha crescut també a Escòcia, passant dels 3000 vots fa deu anys als 29000 a les darreres eleccions europees. Ara bé, el Secretari de Comunicació i Mitjans de l’Scottish National Party (SNP), partit que governa Escòcia en minoria, va afirmar que el partit nazi no té cap representat electe a aquest país, tot demanant-se perquè els escocesos havien de suportar l’aparició d’aquest individu a la BBC Britànica, incidint en la necessitat de crear una televisió nacional escocesa.